Čovjekovi najbolji prijatelji koji spašavaju živote

0
963

Trudnica iz Palestine i njezin suprug skrivali su se u vagonu teretnog vlaka u kojem se nalazio kukuruz, a koji je krajem prošlog mjeseca na željezničkom kolodvoru u Tovarniku kontrolirala granična policija. Žena je bila bez svijesti, puls joj je bio jedva opipljiv i pitanje je koliko bi još živjela da se na tom mjestu u tom trenutku nije našao Lord. Policijski pas Lord reagirao je na zapečaćeni vagon koji je policija otvorila i unutra zatekla Palestince, koji su ilegalno ušli u zemlju, u lošem stanju. Pravilno pružena prva pomoć koju su policijski službenici ukazali trudnici pokazala se presudnom za stabiliziranje njezina stanja i kasnijeg liječenja u Općoj županijskoj bolnici u Vukovaru, trudnica je liječnički zbrinuta, a muškarac je smješten u Tranzitno-prihvatni centar za strance u Tovarniku.

Bio je ovo slučaj nakon kojeg smo se još jednom uvjerili koliko nam naši četveronožni prijatelji mogu pomoći u onim najtežim situacijama. Ovom prilikom Lord je direktno spasio živote, dok njegovi četveronožni kolege to indirektno rade svakoga dana. Policija, naime, osim pasa tragača i pasa koji se koriste za napad, ima i pse koji mogu nanjušiti eksploziv i drogu, a svaka zapljena takvih tvari indirektno spašava živote.

“U našoj policijskoj upravi, u okvirima naših službi, odnosno kriminalističkoj, temeljnoj, graničnoj i interventnoj, trenutno raspolažemo sa 17 službenih pasa za različite namjene. Njih 7 je obučeno za zaštitu državne granice, 3 su za graničnu kontrolu i otkrivanje skrivenih osoba, 5 za otkrivanje opojnih droga, 1 pas napadač i 1 pas tragač”, ističe glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković.

Dodaje i da se na policijskoj akademiji selektiraju psi, gdje se bilježe i kvalificiraju te vrednuju njihovi nagoni, temperament, ćud, podložnost socijalizaciji i suradnji kao i druge fiziološke i morfološke osobine, a koje mogu biti predispozicija za njihov daljnji rad i razvoj. “Vodiči službenih pasa su policijski službenici PU vukovarsko-srijemske koji su preuzeli pse nakon dijela njihove obuke na Policijskoj akademiji u Zagrebu, pri čemu su se psi vezali uz svog vodiča i time je zajamčena potrebita poslušnost psa i njihova interakcija u postupanjima. Tada počinje uzbudljiv suživot vodiča i psa. Vodiči pasa su dovoljno educirani da mogu nadalje pravilno skrbiti o svom psu, odnosno voditi računa o njegovim potrebama, dobrobiti i zaštiti. U toj simbiozi pas da bi bio funkcionalan u smislu svoje posebne sposobnosti mora biti u stalnoj zaštiti svog vodiča, tako što će mu kao nagrada za njegovu poslušnost i njegov rad biti stalno organizirana fizička aktivnost, treninzi, ljubav, pažnja, igra i nadasve preporučena hrana i veterinarska zdravstvena zaštita”, objašnjava Živković.

Mladi policajac Tomislav Kralj i njegova crna njemačka ovčarka Lena, koja je zaštitno-tragački pas, čuvaju granicu i tada su maksimalno ozbiljni i službeni. No, kada dođu kući Lena se pretvara u pravog kućnog ljubimca.

“Nevjerojatna je ta njezina transformacija, kao da ima prekidač kojim upali ili ugasi službene postavke. Toliko je inteligentna da točno zna kako se treba ponašati kada smo na poslu ili na treningu, a kako kada imamo slobodno vrijeme. Ona je već član obitelji, svi se brinemo o njoj i ona o nama”, priča nam Tomislav. Policijska akademija u Zagrebu jednom godišnje provodi testiranje pasa, a kako bi se procijenio status vodiča i psa za obavljanje policijskog posla.

Upravo tu su vodiči iz naše policijske uprave u velikoj prednosti jer za savjet se uvijek mogu obratiti jednom od najboljih stručnjaka kada je obuka policijskih pasa u pitanju, legendarnom Stipi Stankoviću, koji se ovim poslom bavi već 30 godina. Rijetko tko u Vinkovcima nije čuo za Čipu, ali i za njegovog Chipa, svojevremeno najboljeg policijskog psa u državi.

“Kroz godine službe imao sam tri psa, koje sam pripremao u tri različite discipline, jedan je bio za napad, jedan za detekciju eksploziva, dok je Chip, kojeg sam osobno kupio i odgojio, bio jedini policijski pas u Hrvatskoj koji je bio obučen za sve, i za detekciju eksploziva i droge i za napad i traganje. Na žalost, doživio je tešku ozljedu i morao je u mirovinu. Nakon toga smo nas dvojica radili na uvježbavanju prepoznavanja ranih faza tumora kod ljudi. Naime, u svijetu je poznata tehnika korištenja pasa koji, zahvaljujući svom oštrom njuhu, mogu kod ljudi otkriti rak prostate ili pluća u početnoj fazi, kada je mogućnost izlječenja veća. Psi mogu po mirisu urina registrirati prisustvo stanica tumora prostate, dok kod tumora pluća za detekciju koriste pacijentov dah“, objašnjava Stanković koji danas, dok čeka mirovinu, obučava mlade kolege.

Kako kaže, u radu su se najbolji pokazali belgijski ovčari, jer su još uvijek radno orijentirana pasmina, ne toliko popularna na izložbama ljepote koje znaju “upropastiti” pasmine.

“Svoje iskustvo i znanje želim prenijeti mladim kolegama kako bi bili što uspješniji u radu. Učimo kako poboljšati radnu kondiciju pasa i samu tehniku rada pri obuci”, ističe Čipa kojeg smo posjetili na vježbalištu iza Ekonomske škole u Vinkovcima prilikom treninga s kolegama vodičima Tomislavom Kraljem, Milom Kamenjašem, Ivanom Zekićem i Mariom Colarićem.

Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova krajem prošle godine objavilo je oglas da kupuje pse za potrebe rada, i to svih pasmina, uz uvjet da su stari od 12 do 36 mjeseci. U MUP-u ističu kako cijena koju isplaćuju za kupljene pse ovisi o njihovoj namjeni te rezultatima koje postignu na testiranju. Dosta se ljudi, kažu, javlja s ponudama za prodaju, ali i za doniranje svojih pasa. Kako uvjet nije da pas bude čistokrvan, nego samo da ima potrebne radne nagone, koje kasnije usavršavaju stručnjaci na Policijskoj akademiji, u MUP-u potencijalne nove “heroje” koji će spašavati živote pronalaze i u skloništima za napuštene životinje. Na taj način spajaju korisno s korisnim. Zanimljivo je da, sukladno rezultatima na testiranju, pas kreće u obuku čije trajanje ovisi o namjeni. Hoće li raditi na detekciji droge, eksploziva ili će imati zaštitno-tragačku namjenu, ali u pravilu traje od 6 do 9 mjeseci.

Valja istaknuti kako tijekom školovanja instruktori u Centru koriste najnovije metode i tehnike koje se baziraju na poticanju željenog ponašanja psa samo njegovim nagrađivanjem, a nikako se ne koriste metode kažnjavanja. Tako su psi motiviraniji za rad, razvijaju samopouzdanje, žele surađivati i brže uče.