19 C
Vinkovci
Subota, 2. srpnja 2022.

Dan branitelja MO Slavija – Da smo tada otišli, netko bi se ušetao u naš grad!

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ivan Štraus, Zoran Čuljak, Josip Kobe, Zvonko Perković, Drago Matić, Vlado Kujundžić, Vlado Boričić, Robert Damjanković – branitelji su vinkovačkog Mjesnog odbora Slavija koji su vlastiti život položili na oltar Domovine, a čija su imena danas na glas pročitana tijekom odavanja počasti.

U spomen na njih kao i još četrdeset stanovnika ovog mjesnog odbora koji su preminuli nakon Domovinskog rata, Udruga branitelja i dragovoljaca Mjesnog odbora Slavija u nazočnosti obitelji poginulih, predstavnika Grada Vinkovaca, braniteljica, veterana 5. gardijske brigade, Male Bosne i nuštarskih veterana, položili su vijence i zapalili svijeće podno križa na vinkovačkom gradskom groblju te nazočili predstavljanju trajnog postava osmorice hrvatskih vitezova sa Slavije čije će fotografije, smještene uz raspelo i hrvatski grb u središnjem prostoru Mjesnog odbora, trajno podsjećati živote utkane u temelje Domovine.

Uloga rubnih mjesnih odbora u obrani Vinkovaca je neupitna, a sutrašnji Dan državnosti povod je za podsjetiti se na dane ponosa i slave kada su Vinkovci opravdano zbog ovih ljudi i kolega kojima danas odaju počast nosili naziv Vrata Hrvatske!

„Iako tijekom agresije nismo bili izravno napadnuti, ali da su tada branitelji otišli, netko bi se ušetao u naš grad. Izazivali smo strah kod neprijatelja s obzirom na prethodna loša iskustva u pokušaju računajući kako su Vinkovci puno veći zalogaj od Nuštra. No i da su napali, bili smo spremni na vratima Vinkovaca”, prisjetio se u ime organizatora današnjeg obilježavanja Nikola Marković, predsjednik Udruge branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Vinkovci Slavija.

„Naslanjali smo se jedni na druge, uvažavali se i jako dobro surađivali svi zapovjednici rubnih dijelova grada što se održalo do danas. Takva sloga trebala bi nam svima i danas. Činit ćemo ovo tradicionalno, svake godine dokle god nas ima živih, a nadamo se da će mlade generacije to nastaviti”, poručio je Dragan Čengić, umirovljeni bojnik i nekadašnji zapovjednik obrane Male Bosne.

Ova će Udruga, u dogovoru s Gradom, u skoro vrijeme postaviti na Slaviji i veliki križ s motivom raspetog hrvatskog grba i pločom s imenima poginulih u podnožju kao podsjetnik na osam vinkovačkih momaka sa Slavije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno