14 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Dan obrane i Dan općine Nuštar, 5. listopada

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Danas je održana središnja svečanost u okviru programa obilježavanja Dana obrane i dana općine Nuštar. U crkvi Duha Svetoga u Nuštru služena je misa zadušnica, a potom su kod Spomenika obrani Nuštra položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Slijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Nuštar.

Na području današnje općine Nuštar prije 30 godina, početkom listopada 1991. godine, nemoćni pred višestruko nadmoćnim snagama velikosrpskog agresora, okupirani su Marinci i Cerić. Unatoč žestokim napadima tijekom kojih je agresor dva puta uspio ući u selo, 3. i 5. listopada, zahvaljujući herojskoj obrani, Nuštar je ostao slobodan. Mjesto je i dalje izloženo nesmiljenim artiljerijskim napadima, ali pokušaja ulaska više nije bilo. U znak sjećanja na odsudnu bitku za Nuštar 5. listopada slavi se kao Dan općine Nuštar.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u prigodi Dana općine, ponajprije obitelji poginulih i nestalih te branitelje, kao i ostale nazočne, pozdravili su predsjednik Vijeća Darko Čuljak, načelnik Hrvoje Drinovac, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, izaslanik predsjednika Vlade Špiro Janović i predsjednica Vijeća prijateljske općine Baška Tanja Grlj.

Načelnik Hrvoje Drinovac, između ostaloga, kratko se osvrnuo i na aktualni trenutak. Iako lani zbog poznatih razloga nije bilo proslave raditi se nije prestalo, kazao je.

Tako da i dalje isplaćujemo naknade za novorođene članove obitelji u iznosu od 3.000 kuna, a svako to dijete dobiva još 600 kuna kada kreće u školu, svim redovnim studentima isplaćujemo stipendije u iznosu od 8.000 kuna godišnje, umirovljenicima s mirovina do 2.500 kuna isplaćujemo božićnice, sufinanciramo prijevoz srednjoškolcima, dajemo jednokratnu naknadu osnovnoškolcima”, istaknuo je Drinovac posebno ističući i značaj tri projekta Zaželi, sa 60 djelatnica i 280 korisnika.

Među brojnim projektima kao najznačajnije izdvojio je završetak regionalnog vodovoda za Marince, te izgradnju vodospreme, koja je u tijeku, a budući prioriteti su obnova nuštarskog Dvorca, koja je sada strateški projekt Vukovarsko-srijemske županije za koji je osigurano 105 milijuna kuna, izgradnja višenamjenske dvorane za sportska i društvena događanja te izgradnja dječjeg vrtića u Ceriću.

U ime branitelja na svečanoj sjednici obratio se Nuštarac Mladen Jurković, ratni vojni invalid stradao u napadu neprijateljskih aviona na Nuštar, 6. listopada 1991. godine, dan nakon obrane mjesta.

Kad bi se vratio u ’91. godinu moglo bi se puno toga reći. Ja ću danas samo reći: herojska obrana Nuštra zaustavila je prodor srbočetničke armade prema Vinkovcima i prema srcu Hrvatske. Tako da smatram da je Nuštar imao veliku ulogu u Domovinskom ratu, ali, nažalost, u povijesti stvaranja hrvatske države Nuštar nema to mjesto koje je zaslužio”, kazao je Jurković naglasivši kako su, uz dužno poštovanje i zahvalu svima koji su došli pomoći, Nuštar obranili Nuštarci.

A danas, Vukovar, Nuštar, Cerić, Marinci, Vinkovci…, sva ta mjesta koja ja dobro poznajem, nikada ljepše nisu izgledala nego što danas izgledaju, a ovi međuljudski odnosi koji možda nisu na najboljoj razini to je na nama svima da ih popravimo i da pokušamo učiniti svi da nam bude bolje jer to za nas nitko drugi ne može napraviti”, poručio je Mladen Jurković.

Na današnjoj svečanoj sjednici uručeno je i 9 javnih priznanja Općine Nuštar zaslužnim pojedincima i udrugama. Dobili su ih: župnik Slavko Vranjković za dugogodišnji svećenički rad u župi Duha Svetoga u Nuštru, učiteljice OŠ Zrinski Nuštar Područne škole Marinci Marija Lesandrić i Nevenka Škrabo za iznimne rezultate u sustavu odgoja i obrazovanja, Ana Marija Kovač za vrhunska postignuća u plivanju, Ivana i Josip Slaviček za vrhunska postignuća u karate sportu, David Kubiček za vrhunska postignuća u stolnom tenisu, UDVDR Ogranak Općine Nuštar za očuvanje i promicanje vrijednosti i istine o Domovinskom ratu i NK Nosteria Nuštar za 100 godina postojanja i djelovanja u sportu. U ime nagrađenih zahvalio je vlč. Slavko Vranjković. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno