7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Dan županije obilježen dodjelom nagrada

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Dan Vukovarsko-srijemske županije i blagdan sv. Martina, biskupa, njezina zaštitnika, obilježen je danas u Vukovaru. Ove godine održana je samo svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima koji su u prethodnom razdoblju svojim istaknutim radom i rezultatima zadužili županiju. Ovogodišnji vlasnici nagrade za životno djelo su profesori Josip Petrinović i Stipo Tomić. Zasluženo, nagrade Županije otišle su i u ruke kulturnjaka Marka Sabljakovića, Zdenka Rečića i Ljubice Gligorević, sportskog entuzijasta Stjepana Sertića te promotora tradicijske kulture Ivice Oršolića. Povelje su uručene vinkovačkoj Spačvi, vukovarskom Mistralu, županjskom Rurisu i Agro Tovarniku. Ovogodišnji slavljenici su i vukovarska Udruga Golubica, borovski Dječji vrtić Zlatokosa i Privlačica Vinkovci.

Župan Božo Galić zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji projekata u posljednjih godinu dana, istaknuvši posebno Vladu RH koja je imala razumijevanja i stvorila uvjete za realizaciju projekta “Slavonija, Baranja i Srijem”.

“Ako se bude realiziralo ono što smo ugovorili, učinit ćemo veliku stvar. Siguran sam da ćemo to i uspjeti i siguran sam u daljnju suradnju s Vladom RH, a imam i veliko povjerenje u našeg ministra Maria Banožića”, rekao je župan te pozvao građane da što je više moguće Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježe kod svojih kuća uz svijeću i molitvu za hrvatske branitelje, kako bi se spriječilo širenje epidemije i sačuvali životi. Čestitavši Dan Županije i dobitnicima priznanja, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković naglasio je kako nam uzor u ovim zahtjevnim vremenima uzrokovanim globalnom pandemijom treba biti grad Vukovar i njegovi stanovnici koji su unatoč strahotama u Domovinskom ratu smogli snage i nadišli sve mračne dane, te dodao da se upravo zbog njih vrijedi boriti za uspješnu i sretnu Hrvatsku s jednakim prilikama za sve.

Dobitnik nagrade za životno djelo profesor Stipe Tomić zahvalio se u ime nagrađenih na podršci svim predlagateljima, povjerenstvu za odabir, vijećnicima Županijske skupštine i obiteljima.

“Mislim da ovo nije naš kraj, već tek poticaj da i dalje nastavimo raditi, a isto tako i poticaj drugima da se uvijek isplati raditi na dobrobit svih”, rekao je profesor Tomić. Ministar obrane Mario Banožić čestitao je svim građanima Vukovarsko-srijemske županije Dan županije i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Martina rekavši kako je ovo područje jedno od najteže pogođenih stradanjima u Domovinskom ratu te da postoji mnogo rana koje tek trebaju zacijeliti. “Samo zajedničkim snagama možemo voditi ovaj prekrasan i bogat hrvatski kraj do ostvarenja njegovog punog potencijala, a za to je potrebna međusobna suradnja, inovativnost te ljubav i želja da se vlastitim radom oplemeni rodni kraj”, rekao je ministar, poručivši kako pohvaljeni i nagrađeni svojim primjerom to i potvrđuju. Istaknuo je kako će Vukovarsko-srijemska županija i dalje ostati u fokusu Vlade RH, koja će učiniti sve kako bi nastavila s razvojem gospodarstva te prije svega ojačala poljoprivredu i stvorila uvjete za nova radna mjesta kako bi ovaj kraj mogao prosperirati i time zadržati mlade na ovom području.

“Po prvi puta su osigurana sredstva i nova pretpostavka u vidu 22 milijarde eura iz europskog proračuna za idućih sedam godina, što je od iznimnog značaja za Slavoniju i za politiku koja se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj”, kazao je ministar.

Izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar u svojem obraćanju naveo je projekte koje je Vlada RH započela i realizirala u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Istaknuo je kako se nalazimo u vremenu punom izazova zbog koronavirusa te kako stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije ne treba posebno objašnjavati što znači nositi se sa krizom i izazovima. “Naše obitelji podnijele su puno veću žrtvu u Domovinskom ratu i stoga kao malo tko u Hrvatskoj znamo cijeniti i slobodu i zdravlje. Odgovornim ponašanjem danas cijenimo one koji su tada položili svoje živote”, rekao je Mažar. Uoči programa, koji je održan u Hrvatskom domu Vukovar, izaslanstva su položila vijence na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Molitvu za sve stradale u Domovinskom ratu predvodio je dekan Vukovarskog dekanata, gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru te župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno