Interesantno, ne obilježava se datum vezan uz Marconijev ili Teslin prvi radijski prijenos, nego li onaj koji je odredio UNESCO – prema datumu pokretanja United Nations Radio-a, međunarodne radijske postaje Ujedinjenih naroda, koji je prvi puta emitirao svoj program upravo na današnji dan 13. veljače 1942. godine.

Kolijevka radija je Amerika. Iako je prva radiopostaja u Pittsburghu započela redovito emitirati prije 100 godina – davne 1920., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine. Povijest radija u Hrvatskoj započela je samo šest godina nakon emitiranja u Pittsburghu riječima Božene Begović 15. svibnja 1926.: “Halo, halo, ovdje Radio Zagreb”

Zlatne godine radija bile su između 1930. i 1945. godine, u vrijeme čuvenih sapunica – radijskih drama koje su se emitirale svakodnevno a okupirale pažnju ogromnog broja slušatelja. Naziv sapunica porijeklo vuče iz činjenice da su te serije emitirane tijekom dana, kada su u kućama uglavnom bile domaćice i u njima su se oglašavali novi modeli sapuna i sličnih kućnih potrepština.

Karikaturalni vrhunac fenomena radija bilježi se 30. listopada 1938. kada dvadesetčetvorogodišnji Orson Welles na CBS-u dramatizira SF roman Herberta Georga Wellsa „Rat svjetova“, o invaziji Marsovaca na Zemlju. Predstavljajući ga kao stvaran događaj koji se događa u trenutku emitiranja, ovaj radio uradak uzrokovao je prvu pojavu masovne histerije koja je pogodila milijune ljudi u Americi.

Na domaćim prostorima, zlatne godine radija bilježimo 50-tih i 60-tih godina dvadesetog stoljeća, kada su radijski prijenosi nogometnih utakmica znali doslovno opustošiti ulice gradova.

Naša postaja – Radio Vinkovci, u eteru se prvi puta javlja 5. studenoga 1958. na 1305 kHz i emitira program dva ili četiri sata dnevno – radnim danom od 16 do 18, a nedjeljom od 8 do 12 sati. Radio je imao važnu informativnu i kulturnu ulogu u vinkovačkoj svakodnevici, te je iz godine u godinu postajao sve omiljeniji i veći. Od 6. lipnja 1988. radio postaja Vinkovci emitira program na 90,2 mHz, program postaje ozbiljniji i kvalitetniji, te započinje emitiranje cjelodnevnog programa od 0-24 sata.

Osobito važno vrijeme bilo je 90-ih, u vrijeme Domovinskog rata, kada je radijski program iz uobičajenog postao ratni, te imao isključivu funkciju emitiranja pravodobnih informacija, a vijesti vinkovačkog radija građanima su bile najpouzdanija veza sa stvarnim događanjima.

Radio Vinkovci danas, zajedno s Vinkovačkim listom djeluje u sklopu medijske kuće Novosti d.o.o. koja novinarskom i tehničkom ekipom pokriva cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju. Radio ima informativnu i glazbenu redakciju, a program emitira 24 sata dnevno, s više od 3000 minuta vlastite produkcije tjedno – pratimo aktualnosti i događanja u gradu i županiji te čuvamo, njegujemo i promičemo hrvatski nacionalni identitet, kulturu i jezik.

Slušanost radio Vinkovaca dnevno doseže više od sedamdeset tisuća slušatelja, što nas čini jednim od najslušanijih lokalnih radija u Hrvatskoj – ispred nas su jedino radijske postaje s nacionalnom ili regionalnom koncesijom.