13 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. svibnja 2022.

Danas točno u podne odzvanjat će zvuci sirena

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Djelatnik Hitne medicinske službe Tomislav Petrušić na Facebooku uputio je apel na sve djelatnike zavoda da mu se danas pridruže u akciji u kojoj će točno u podne diljem hrvatskih gradova odzvanjati sirene. Povod je beneficirani radni staž kojeg djelatnici Hitne pomoći nemaju.

“Hitna medicinska služba jedina je žurna služba u Republici Hrvatskoj čiji djelatnici nemaju beneficirani radni staž za posao koji obavljaju. Osim vatrogasaca i djelatnika MUP-a beneficirani radni staž u Hrvatskoj imaju operni pjevači, ribari, dimnjačari, monteri dalekovoda, balerine, vozači tramvaja, ali ne i djelatnici hitne medicinske pomoći. Naš posao je zahtjevan te smo izloženi velikoj količini stresa koji utječe na naše psihičko i fizičko zdravlje”, napisao je Petrušić.

Danas se, piše, od jednog hitnjaka očekuje da sa 67 godina može kvalitetno odraditi posao u čijem su pitanju ljudski životi.

“Realno, sa 67 godina vi niste u stanju nositi osobu s četvrtog kata neke zgrade koja zajedno s nosilima ima više od 100 kg, a to naši djelatnici u sanitetskom prijevozu čine svaki dan više puta. Zamislite vozača hitne pomoći sa 67 godina koji treba juriti kroz križanja da bi što prije došao na mjesto intervencije, tehničara koji treba otvoriti venski put i masirati nekome srce za vrijeme reanimacije ili liječnika od 67 godina koji treba poslušati nekome pluća ili se spustiti u provaliju, uvući u razbijeni auto i nekome pružiti prvu pomoć. Zamislite kolegicu koja radi kao dispečer sa 65 godina i cijelu noć treba ostati sabrana dok prima pozive, upravlja timovima na terenu i trpi uvrijede nezadovoljnih građana”, napominje.

Kako god okreneš, u svemu ovome najviše ispaštaju njihovi pacijenti koji ne dobivaju adekvatnu prvu pomoć i djelatnici HMP koji zadnje godine svog radnog staža provode po bolovanjima i fizikalnim terapijama jer nisu više u mogućnosti obavljati posao u kojem su psihički i fizički izgorjeli, a to sve državu opet košta.

Upravo iz tog razloga poziva sve djelatnike zavoda diljem zemlje, bilo da rade u hitnoj pomoći ili sanitetskom prijevozu, da ovog ponedjeljka 21.veljače u 12.00 sati upalimo svi zvučne signale na pet minuta i na taj način poručimo Vladi i ministru Berošu da je vrijeme da isprave grešku koju je 1998. godine napravio ondašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang kada je nama hitnjacima ukinuo beneficirani radni staž i od tada nas stavio u nepovoljan položaj naspram drugih profesionalnih interventnih službi u Republici Hrvatskoj.

Zato će danas diljem hrvatskih gradova odzvanjati zvuk sirena hitne pomoći. Kako nam je rekao Danijel Šota, predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći, sirene će se moći čuti i na vinkovačkim ulicama. O akciji su obaviještene sve jedinice hitne medicinske pomoći pa će, ovisno o mjestu na kojemu se trenutno nalazi, iz žutog vozila dopirati zvuk sirena, simbolični zvuk apela.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno