1 C
Vinkovci
Nedjelja, 10. prosinca 2023.

Dani sjećanja u Nijemcima i Donjem Novom Selu: Ovo su za nas najteži, ali i najponosniji dani

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

„Ovo su za mene najteži, ali i najponosniji dani. Šačica seljaka nikako nije mogla zaustaviti četvrtu europsku silu i sretan sam što smo svi toga dana uspjeli izvući živu glavu”, sjetno nam priča bojnik Jakov Milanović-Brada, dozapovjednik 2. pješačke bojne 109. brigade, dok u centru Nijemaca odaje počast svojim stradalim suborcima.

Uz izaslanstvo županije, braniteljske udruge i udruge proistekle iz Domovinskog rata, članove obitelji stradalih te brojne mještane i školarce prisjetio se Milanović tužnog 17. studenoga ratne ’91., dana sloma Nijemaca i Donjeg Novog Sela. A upravo iz tih mjesta, tvrdi, branio se Vukovar jer su presjecali kolonu koja je išla od Šida prema gradu.

„Nakon okupacije Lipovca, Apševaca i Podgrađa znali smo što nas čeka jer most u Podgrađu nije bio dignut u zrak. Da se to dogodilo, okupatori ne bi ovdje mogli šetati, ne bi s tehnikom ušli u Nijemce i Donje Novo Selo. Znali smo tad da se moramo povući, selo je već bilo okupirano, tehnika i tenkovi su ušli na glavni pravac pa nije bilo teorije da se branimo. Nas pedesetak, šačica seljaka nikako nije mogla zaustaviti okupatore pa smo otišli prema Komletincima i tamo učvrstili crtu bojišnice”, opisuje događaje od prije 32 godine dozapovjednik 2. pješačke bojne koja je pokrivala crtu bojišnice od 27 kilometara, od Privlake do Lipovca.

Traže još dvoje nestalih, ali sretni su, kaže, što to 17.11. nije bilo poginulih.

„Danas samo ponosan, ali i tužan jer nas je sve manje. Branitelji nam umiru u prosjeku s 45 do 55 godina i to me jako boli”, podvlači Brada.

Počast poginulima odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća najprije kod spomen obilježja hrvatskih branitelja u Donjem Novom Selu te potom kod spomenika branitelja, civila i žrtava Domovinskog rata u Nijemcima. Misa zadušnica održana je u crkvi sv. Katarine u Nijemcima.„Nijemci su tih dana doživjeli jednaku sudbinu kao Vukovar, Tompojevci, Ilača i ostala mjesta u srijemskom trokutu. Razoreni, uništeni, s protjeranim civilima. Proživjeli smo velike strahote kao i ostatak hrvatskog stanovništva”, istaknuo je načelnik Općine Nijemci, Vjekoslav Belajević, dodavši kako je teško dati točan broj žrtava i ne bi bilo zahvalno zaboraviti ijednu žrtvu.

Nijemci, dodaje, žive, razvijaju se, ulažu u infrastrukturu i stanovništvo, trude se olakšati život na ovom području.

„A mi moramo živjeti tako da se više nikada ne dozvoli da se nešto slično ponovi na ovim prostorima”, zaključio je Belajević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno