Kontaktirajte nas

Aktualno

Danijel Šota: Za folkloraša najveća je nagrada pljesak publike

Objavljeno

-

Zlatna plaketa “Grb Grada Vinkovaca” za 2021. godinu Danijelu Šoti dodijeljena je za izuzetna ostvarenja u području kulturne djelatnosti kroz 50 godina djelovanja u FA „Lisinski” Vinkovci, a priznanje je to i njegovom cjelokupnom angažmanu s ciljem očuvanja i promicanja hrvatske tradicijske kulture.

Okruglih 50 godina s “Lisinskim”

Danijel Šota svoj put vezan uz folklor i tradicijsku kulturu započeo je prije punih 50 godina kada kao šestogodišnji dječak dolazi u tadašnji KUD „Lisinski”, danas Folklorni ansambl ”Lisinski”. U „Lisinski”, kaže, dovela ga je baka jer je jako volio pjevati i stalno je pjevao. Kako je to doista njegov talent vidi se i po tome što su ga vrlo brzo po dolasku uzeli kao pjevača i na nastupima prve postave, koja je tada već imala gostovanja i izvan Hrvatske pa je među njegovim prvim nastupima bio i onaj na festivalu u Nici u Francuskoj.

„Vrlo brzo uključio sam se i u malu grupu folklora i to su ti neki počeci moga rada u „Lisinskom”, koji je počeo 1971. godine i traje sada već okruglih 50 godina”, ističe Danijel Šota, koji je aktivno sudjelujući u radu društva kroz tih 50 godina prošao kroz sve dobne i plesne skupine od najmlađe dječje grupe do prve postave. Godine 1980. postao je prvak ansambla, od 1993. godine bio je umjetnički voditelj KUD-a „Lisinski”, a od 2009. godine, preimenovanjem i dodjelom statusa ansambla, umjetnički je ravnatelj FA „Lisinski”. Autor je brojnih koreografija s kojima se „Lisinski” predstavlja u Hrvatskoj i svijetu, a kroz godine vođenja ansambla njihovi nastupi nagrađivani su i na najvećim svjetskim festivalima i smotrama.

Očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture kao cilj i zadaća 

A rad u „Lisinskom” samo je jedan dio djelovanja Danijela Šote s ciljem očuvanja  i promicanja hrvatske tradicijske kulture. Baveći se folklorom, istražujući, učeći i usavršavajući svoje znanje profilira se i šire. Tako je danas voditelj državne smotre folklora pri Vinkovačkim jesenima i državne smotre ženskih pjevačkih skupina u Ivanić Gradu te je angažiran u  povjerenstvima niza županijskih ili lokalnih smotri folklora gdje kao predsjednik sudjeluje u izboru skupina za Vinkovačke jeseni, Đakovačke vezove, Brodsko kolo i druge manifestacije. Voditelj je škole folklora diljem Hrvatske, a u zadnjih  petnaest godina intenzivnije se bavi pjesmom i radi s pjevačkim skupinama te i trenutačno vodi dvije pjevačke skupine, u Rajevu Selu i u Gunji. Kada je o izvornom folkloru riječ njegovo je nastojanje, kaže, uvijek na tome da se ne dopusti da se taj folklor i tradicija izgube. “Uzeo sam sebi da u tome ostavim neko svoje nasljeđe, svoj trag. Zbog toga me u Hrvatskoj znaju kao vrlo strogog člana povjerenstava, koji insistira na izvornosti i jednostavno ne dozvoljava neke stvari”, ističe Danijel Šota.

Među zadnjim iskoracima u umjetničkom radu i ostvarenjima važnima kao doprinos kulturi grada Vinkovaca je i izbor za koreografa u predstavi „Vrzino kolo”, velikoj uspješnici Gradskog kazališta „Joza Ivakić” Vinkovci. „Izbor za koreografa ove predstave za mene je veliko priznanje. S tom vrlo zapaženom i nagrađivanom predstavom diljem Hrvatske i šire, promovirano je i Gradsko kazalište i vinkovačka kazališna scena i FA „Lisinski” i folklorna tradicija i sam grad”, ističe naš sugovornik.

Neprocjenjivo vrijedan dio života

Iako su brojne aktivnosti vezane za folklor zahtijevale puno odricanja, iako je često zbog folklora „zakinuta” bila obitelj, taj dio života, kaže, neprocjenjivo je vrijedan. „To je jedna velika ljubav i veliko zadovoljstvo koje donosi poznavanje pjesama i plesnih koraka te sami nastupi. To su putovanja, a mi smo putovali po cijelom svijetu i ja sam obišao gotovo cijelu zemaljsku kuglu s folklorom. I naravno, to su prijateljstva, unutar samoga ansambla kao i svi oni prijatelji koje smo stekli sa strane i ja se uvijek pohvalim s tim da praktički ne postoji selo u Hrvatskoj gdje ne mogu doći, javiti se nekome i biti srdačno dočekan. To je nemjerljivo bogatstvo, ta prijateljstva kroz folklor koja često prelaze na privatnu razinu”, kaže Danijel Šota.

S koronom su do kulminacije došli problemi koji muče hrvatski folklor

Osvrćući se na aktualnu situaciju kaže kako je pandemija novoga koronavirusa hrvatskom folkloru nanijela ogromnu štetu. “Praktički dvije godine KUD-ovi i ansambli nisu smjeli raditi, a posljedice su porazne. S koronom do kulminacije su došli svi oni problemi koji su već postojali s osipanjem članstva, posebice kada je riječ o tamburašima, a naravno, u međuvremenu nisu nestali niti ostali problemi, od neadekvatnih prostora koje KUD-ovi ne mogu obnavljati jer nisu njihovo vlasništvo do financiranja putovanja. Tako da danas u našoj županiji, primjerice, u odnosu na poslijeratno razdoblje poveći broj KUD-ova više ne radi ili samo prikazuje da radi. Jednostavno nismo dovoljno ulagali u folklor niti s državne niti s lokalne razine, a sada nakon ove dvije godine potpune stanke u radu, veliko je pitanje tko će nam ponovno doći. Mislim da je država trebala puno ranije reagirati, a sada je krajnji čas da se otvori jedan put koji će voditi ka ozdravljenju, od ulaska tamburice i plesa u škole gdje bi se stvarala baza budućih folkloraša, za što se već godinama zalažem, do stvaranja uvjeta za kvalitetan rad KUD-ova”, ističe Danijel Šota.

Pljesak i ovacije publike koja prepoznaje kvalitetan folklor najveća su nagrada

S FA “Lisinski”, s pjevačkim skupinama s kojima je radio i osobno, Danijel Šota nositelj je više nagrada i priznanja. Sva priznanja struke, kaže, znače puno, ali najveća nagrada svakom folklorašu je pljesak publike. “Kada imate publiku koja prepoznaje kvalitetan folklor, kada osjećate to bilo publike koje vas prati i daje vam poticaj i kada od njih dobijete pljesak i ovacije, to je najveća nagrada. Isto tako, meni, a na neki način i “Lisinskom”, jer je bio inicijator, puno znači i ovo priznanje Grada Vinkovaca jer je to grad u kojem živim i kojeg mi iz “Lisinskog” ponosno promoviramo u cijelom svijetu. Za nas uvijek kažu to je onaj ansambl iz Vinkovaca i vjerujem da su i Vinkovci ponosni na nas. Meni ova je nagrada poticaj za dalje jer nije mala stvar dobiti nagradu jednoga grada kao što su Vinkovci”, kaže Danijel Šota.

Uz dugogodišnju aktivnost u folkloru i doprinos očuvanju tradicijske kulture, Danijel Šota je i aktivni sudionik Domovinskoga rata te je tajnik državne i županijske udruge specijalne policije iz Domovinskog rata. U okviru svoje struke predsjednik je državne udruge djelatnika hitne medicinske pomoći i predsjednik državnog sindikata hitne medicinske pomoći, sve sa sjedištem u Vinkovcima.

Aktualno

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

Objavljeno

-

Napisao/la

    117 pregleda
U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0.
Jedini gol na utakmici postigao je  Perić-Komšić u 65. minuti te su tako sva tri boda ostala u Vinkovcima.
Uoči početka utakmice održana je minuta šutnje u spomen na Blagu Zadru, heroja s Trpinjske ceste, koji je poginuo prije 30 godina, 16. listopada 1991. godine.

Nastavi čitati

Aktualno

160 milijuna kuna novih investicija

Objavljeno

-

Napisao/la

    105 pregleda
Vodosprema Nuštar

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova gradska tvrtka okončala s uspješnim rezultatom, a, kako ističu, brojni su projekti i u ovoj godini te se ukupna vrijednost investicija procjenjuje na 160 milijuna kuna.

Trenutačno u završnoj je fazi najveći projekt u zadnjih nekoliko godina „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ ukupne vrijednosti 384 milijuna kuna s financiranjem gotovo 71 posto EU sredstvima. Izgrađeno je i rekonstruirano 159 od ukupno 162 km mreže javne odvodnje odnosno 98 posto, a na cijelom projektnom području provode se sanacije terena i asfaltiranje. U Andrijaševcima i Rokovcima u tijeku je puštanje u rad 10 crpnih stanica čime će se ostvariti povezanost na cjevovod u Vinkovcima, a time i na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Jošine. Očekuje se skoro puštanje u rad preostalih 30 novih crpnih stanica na kojima su izvedeni građevinski radovi. Ukupna vrijednost izvršenih radova iznosi 344,5 mil. kn. Izvršena je rekonstrukcija i dogradnja UPOV-a Jošine te je u tijeku probni rad nakon čega će se pristupiti tehničkom pregledu, a započeli su i radovi na izgradnji kišnih preljevnih spremnika Dilj i Zalužje u Vinkovcima. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 17 mil. kn. O značaju projekta govori podatak da će kroz njega biti omogućena veća priključenost stanovništva na mrežu, a za 8269 korisnika omogućena je besplatna priprema za kućne priključke. Veća priključenost stanovnika na mrežu omogućit će i puštanje u puni rad UPOV-a u Otoku, Ivankovu i Cerni.

Kada je riječ o regionalnom vodovodu, intenzivne su aktivnosti na području Cvelferije gdje je završen cjevovod Drenovci-Soljani i Soljani-Strošinci, a radi se cjevovod VS/CS Drenovci-Gunja istok-Đurići i Soljani-Vrbanja. Završetak radova, s kojim će biti osigurana zdravstveno ispravna voda iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima, očekuje se krajem sljedeće godine. Također, u tijeku je natječaj za izvođača radova za vodospremu/crpnu stanicu Drenovci. Na regionalni vodovod, ističu u VVK, ove su godine spojeni i Marinci, kao posljednje naselje u općini Nuštar, a u tijeku je i izgradnja vodospreme Nuštar s predviđenim puštanjem u probni rad do kraja godine. Vodosprema će riješiti probleme s tlakom u vrijeme veće potrošnje odnosno osigurati korisnicima dovoljne količine vode u svim uvjetima.

„Uz sve ove investicije koje su u tijeku, velika sredstva ulažemo i u projektiranje i planiranje. Samo ove godine za tu namjenu izdvojeno 6,7 mil. kn sredstava Hrvatskih voda, jedinica lokalne samouprave i naše tvrtke. Planiraju se nove aglomeracije, rekonstrukcija mreže vodoopskrbe i odvodnje u nekoliko gradova i općina, vodospreme kako bi našim korisnicima omogućili sigurnu i kvalitetnu vodoopskrbu i odvodnju. Također, ono što želimo i na čemu intenzivno radimo je realizacija procesa unutar same tvrtke kako bi naš rad što više okrenuli krajnjim korisnicima i razvili naše usluge na njihovo zadovoljstvo“, ističe direktor VVK Ivan Rimac.

Nastavi čitati

Aktualno

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Objavljeno

-

Napisao/la

    117 pregleda
Foto: Press 032

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na današnji dan, 16. listopada 1991. godine.

Toga je dana na prvoj crti obrane grada poginuo  jedan od najvećih heroja Trpinjske ceste, obrane Vukovara i Hrvatske, general bojnik Blago Zadro. Istoga dana, braneći položaje u vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište, život je izgubio i prvi zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar, pukovnik Alfred Hill.

Na njihovim posljednjim počivalištima vijence su položili i svijeće upalili obitelji te brojna izaslanstva, udruge, suborci i prijatelji.

U Borovu naselju, ispred Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, pokraj biste general bojnika Blage Zadre  održan je komemorativni skup u prigodi 30. obljetnice pogibije ratnog zapovjednika obrane na vukovarskoj Trpinjskoj cesti.

“Na moju žalost, toga 16. listopada 1991. godine ispratio sam oca u smrt. Nažalost, nismo ga uspjeli spasiti od smrti, ali zahvaljujući njegovim prijateljima i suborcima uspjeli smo ga spasiti od zaborava. 30 godina od njegove pogibije prenosimo istinu o njegovoj hrabrosti, junaštvu, ne samo njegovom, nego i njegovih vojnika, suboraca i prijatelja od kojih su nažalost mnogi pokojni. Emocije su na vrhuncu, teški su to dani bili. U pet mjeseci izgubili smo oca i brata. Ispratio sam oca u smrt, javili su nam da je neprijatelj ušao s leđa, s boka u Vinogradsku ulicu i ja sam se taj dan zatekao kod njega u zapovjedništvu. Kad je javljeno, krenuo je s momcima koji su bili u zapovjedništvu i ja sam se spremio da idem, ali zapovijedio mi je da ostanem. Bila je to njegova zapovijed i kao oca i kao zapovjednika. Ponudio sam mu pancirku, nažalost nije ju uzeo, rekao je da ju ne nose njegovi vojnici i neće ni on i to su bile posljednje riječi od oca kojih se sjećam”, rekao je danas Tomislav Zadro, sin general-bojnika Blage Zadre.

O bojniku Alfredu Hillu njegovi prijatelji i suborci kažu: “Bio je obrazovan i vrlo obazriv. S njim je nekako čak i ratovati bilo fino. Bez povišenih tonova, bez svađe ili bilo kakvih pretencioznosti svoje je ratne zadaće odrađivao besprijekorno”.

“30 godina poslije stradanja, smrti generala Blage Zadre odajemo mu počast i bojniku Alfredu Hillu, ali i svim našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su branili svoj Vukovar i koji su branili Republiku Hrvatsku. Blago Zadro u kolektivnoj svijesti hrvatskoga naroda jest i ostat će kao čovjek koji je posjedovao toliku energiju, tolike sposobnosti za, s jedne strane, prepoznavanje tog trenutka za osamostaljenje Hrvatske, koristeći svaku prigodu pozivati na razum, na zajedništvo u izgradnji samostalne i suverene Republike Hrvatske. Nažalost, uslijed velikosrpske agresije morao je preuzeti i ulogu jednog od zapovjednika obrane grada Vukovara. Ostaje nam svima da i u buduće prenosimo na buduće generacije tu veličinu, tu snagu koju je posjedovao general Blago Zadro jer i danas u ovim vremenima u kojima živimo Blago Zadro i junaci Domovinskog rata su nam junaci”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 8 sati

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0. Jedini gol...

Aktualnoprije 9 sati

160 milijuna kuna novih investicija

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova...

Aktualnoprije 11 sati

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na...

Aktualnoprije 12 sati

Posao udomitelja traje 24 sata na dan, a iziskuje veliko srce i ljubav prema djeci

Udomiteljstvo je častan poziv koji traje neprekidno, a zahtjeva veliku ljubav prema djeci i obitelji. Upravo zbog toga, Udruga udomitelja...

Aktualnoprije 14 sati

Treći Walkow buvljak okupio mnoštvo zaljubljenika u retro, vintage i rabljene stvari

Danas je u Centru kulture Walkow posebno veselo i šareno, a sve zahvaljujući trećem po redu buvljaku pod imenom Daj...

Aktualnoprije 16 sati

Sezona viroza počela ranije nego inače

Povratak u školske klupe i dječje vrtiće oduvijek se, osim uz početak nove školske, odnosno pedagoške godine, vezao i za...

Aktualnoprije 17 sati

Za prijevoz redovitih studenata vlakom osigurano 940 tisuća kuna

Vukovarsko – srijemska županija i HŽ Putnički prijevoz od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine sufinanciraju prijevoz vlakom redovitim...

Aktualnoprije 18 sati

Od 330 testiranih, u županiji 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 75 je novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Najčitanije