- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U današnje vrijeme, kada sve što vam treba za opremanje doma stiže iz Kine, pravo osvježenje u svijetu interijera i dizajna dolazi upravo iz naših Vinkovaca. Oni su “Team Tree”, osnovani 2015. godine, a njihova specijalnost je ručno rađeni proizvodi od drveta za svaki dom. Spoj tradicije i modernog, estetike i funkcionalnosti. Osmišljen s pažnjom, napravljen s ljubavlju. Popričali smo s Elenom Artuković, zaposlenicom ove vinkovačke tvrtke koja je nastala kao svojevrsni produžetak tvrtke Efektiv, koju je osnovao njezin otac Dragan Zakšek davne 1994. godine.

“Mi smo obiteljska tvrtka koja se bavi preradom drva, točnije trupaca, koje kupujemo od Hrvatskih šuma i radimo proizvode za izvoz, a najviše izvozimo u Italiju. Izrađujemo namještaj za ugostiteljstvo, a u zadnjih par godina i drvene daske za posluživanje hrane, jer smo uočili trend posluživanja hrane na istima. Našu matičnu tvrtku “Efektiv”, koja radi već više od 25 godina, osnovao je moj otac, a “Team Tree” smo osnovali 2015. godine kao tvrtku koja ima mogućnost maloprodaje artikala od drveta za posluživanje hrane”, objasnila nam je Elena.

Bave se preradom drva, kupuju trupce od Hrvatskih šuma i od njih rade proizvode koje plasiraju na strana tržišta. Određena količina sirovine im ostane kao višak te su dobili ideju izrađivati drvene proizvode za posluživanje hrane. To su daske, pladnjevi i posudice zbog sve većeg trenda posluživanja hrane na istima.

“Trupce pilimo u daske, pripremljenu sirovinu sušimo i nakon toga izrađujemo finalni proizvod. Proces izrade jedne daske za posluživanje hrane obuhvaća piljenje daske, sušenje u sušari i blanjanje te potom dizajniranje i osmišljavanje, rezanje te završnu obradu”, pojašnjava Elena te dodaje da najviše koriste ručne alate, ubodne pile te brusilice.

 

Najtraženiji su proizvodi za posluživanje hrane u restoranima, isključivo prema željama kupaca. Restoran, ovisno o svom meniju, traži dasku za posluživanje koja je prilagođena proizvodima koje on prodaje. Upitali smo Elenu i s kojim se problemima kao tvrtka najčešće susreću te nam je objasnila kako uz njihov svakodnevni rad na stvaranju novih proizvoda gube dosta vremena na neke određene stvari.

“Kao tvrtka, moramo podnositi velik broj izvještaja koji iziskuju jako puno vremena i rada, a ti zahtjevi su jednaki i za velike i male tvrtke kao što smo mi. Npr., svake godine moramo podnositi zahtjev za sklapanje ugovora za kupovinu trupaca, što je jako komplicirano, a kako nemamo mogućnosti zaposliti kadrove koji bi radili samo taj dio, sve radimo sami”, pojašnjava te dodaje da smatra da bi enormni državni aparat trebao biti na usluzi poduzetnicima, jer su oni ti koji stvaraju novu vrijednost i od te nove vrijednosti plaćaju taj isti državni aparat, tako da bi on trebao smanjiti svoje apetite te omogućiti poduzetnicima puno lakši rad.

Njihove obje tvrtke zapošljavaju 10 djelatnika, a na temelju zahtjeva tržišta, mogli bi zaposliti još 50% više djelatnika, no za to trenutno nemaju mogućnosti jer nažalost na Zavodu za zapošljavanje nema dovoljno stolara i sličnih zanimanja.

“Naš poduzetnički entuzijazam će nam omogućiti da naše obje tvrtke rade i u budućnosti, i stvaraju nove proizvode i novu vrijednost, bez obzira na to hoćemo li imati mogućnost zapošljavanja kvalitetnih kadrova u našoj tvrtki. Veliki dio posla iznosimo sami, svakodnevnim radom koji je minimalno 12 sati dnevno, i tako osiguravamo opstanak naše tvrtke”, zaključuje Elena.