5 C
Vinkovci
Utorak, 28. studenoga 2023.

David Aleksa drugi najbolji orač u Hrvatskoj: Krenuo sam stopama pokojnog dide

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ukupno 24 orača iz 12 županija, od toga 12 u kategoriji plugova ravnjaka i 12 u kategoriji plugova premetnjaka, odmjerilo je snage na 19. državnom natjecanju u oranju održanom posljednjeg dana rujna u Poreču.

Natjecanje je održano po pravilima Svjetske oračke organizacije u kojemu se nije ocjenjivala brzina, nego kvaliteta oranja. Suci su ocjenjivali sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac.

Prvo mjesto u kategoriji ravnjaka osvojio je Željko Goldašić iz Karlovačke županije. Drugo je pripalo Davidu Aleksi iz Vukovarsko-srijemske, a treće Mihaelu Sklizoviću iz Osječko-baranjske županije.

Prvo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Josip Martinović iz Koprivničko-križevačke županije. Drugo Domagoj Vuk iz Krapinsko-zagorske, a treće Goran Šebalj iz Virovitičko-podravske županije.Davidu Aleksi, inače učeniku 3. razreda obrazovnog programa agrotehničar iz Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci, ovo je druga godina kako se natječe na državnom natjecanju u oranju, budući da je već dvije godine prvak u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Prošle godine kao najmlađi natjecatelj osvojio je odlično četvrto mjesto.

“Zadovoljan sam rezultatom jer se bližim cilju, a to je da budem prvak države. Imam veliku podršku obitelji i prijatelja tako da mi je bilo lijepo i tijekom priprema i tijekom natjecanja, jako sam sretan. Nadam se i sve boljim rezultatima, a na tome i radim jer kući se već bavim poljoprivredom i krenuo sam stopama pokojnog dide”, rekao nam je mladi David iz Berka.

Kako ističu iz Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), pobjednik natjecanja iz svake kategorije ostvario je pravo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Estoniji, stoga Davidu želimo svu sreću ovoga svijeta da dogodine uspije u svome naumu, bude državni prvak i natječe se na svjetskoj razini.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno