20 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. lipnja 2023.

Dekanić: Siguran sam da će se pozitivni trend nastaviti, ali ne smije se odvlačiti fokus s bitnoga

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

U prostorima Županijskog odbora HDZ-a održana je konferencija za medije na kojoj se pričalo o najnovijem kreditnom rejtingu Republike Hrvatske, trenutnoj ekonomskoj situaciji, utjecaju pandemije koronavirusa na cjelokupno gospodarstvo Vukovarsko – srijemske županije te aktualnoj političkoj situaciji.

O najnovijem kreditnom rejtingu RH pričao je župan Damir Dekanić koji je, kako je sam istaknuo, želio sa županijske razine potaknuti dotok pravih, a ne iskrivljenih informacija u medije. „Jedna informacija koja nije zauzela dovoljno medijskog prostora je da je kreditni rejting Hrvatske porastao sa bbb- na bbb. Sjetimo da se da prije nekoliko godina, za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, on nije ni postojao, a izrazito je bitan zbog investicijske sigurnosti. Osim toga, procjena BDP-a porasla je s 5,4 na 8,1, a Vlada očekuje rast čak i na 9%”, rekao je župan naglasivši stabilnost gospodarskog sustava, odlične turističke sezone te rasta industrijske proizvodnje i izvoza. Za vrijeme korona krize u hrvatsko je gospodarstvo uloženo 40 milijardi kuna, što znači da Hrvatska ima treće najbrže rastuće gospodarstvo u EU. „Spomenuti ću još samo da je javni dug pao s 87 na 76%. Siguran sam da će se pozitivni trend nastaviti, ali da bi to bilo tako, potrebno je malo više rada i razumijevanja i ne smije se odvlačiti fokus s bitnoga, odnosno onoga što se događa u gospodarstvu na neke sporedne teme jer onda imamo situaciju u društvu koja je podvojena i gospodarstvo koje ne reagira dobro, dodao je.

Županove je tvrdnje dodatno potvrdio i njegov zamjenik, Franjo Orešković. „Na početku korona krize, hrvatska je Vlada u najvećoj mogućoj mjeri nastojala zaštititi zdravlje svojih građana, ali i pomoći hrvatskom gospodarstvu. Uloženo je 40 milijardi kuna, sačuvano je 700 tisuća radnih mjesta, potpomognuto je 120 tisuća poduzeća, isplaćeno je oko 12,4 milijarde kuna za plaće radnika”, istaknuo je Orešković.


Medijima se treći obratio otočki gradonačelnik Josip Šarić koji je pojasnio stavove vezane uz komunikaciju na relaciji Milanović-Banožić. „Prvo pružamo punu i bezrezervnu podršku ministru obrane, Mariju Banožiću i njegovom radu. Znamo ga jako dobro, surađujemo s njim i uvjereni smo da radi sve u skladu sa zakonom te da svojim radom doprinosi Ministarstvu obrane upravo na način na koji treba”, kazao je Šarić istaknuvši kako u 30 godina hrvatske države nismo imali priliku da netko u javnom prostoru na ovaj način komentira bilo koje događaje, vrijeđa, omalovažava i ponižava institucije te dužnosnike.

„Ovo što je Zoran Milanović uveo pokušaj je kako bi, kao ljevičar pridobio povjerenje i glasove na desnici, pogotovo u dijelu braniteljskih udruga”, dodao je podsjetivši kako je Zoran Milanović dok je bio na mjestu premijera dijelio Hrvatsku na “mi” i “oni”, slao specijalnu policiju na umirovljene hrvatske branitelje koji su bili zatočeni u crkvi sv. Marka, podijelio vukovarsku kolonu na dvije, koji je za Hrvatsku rekao da je slučajna država, a u njenom je stvaranju poginulo 15 tisuća ljudi za vrijeme Domovinskog rata. „Ono što ja osobno, i mi osuđujemo je ta vrsta komunikacije uopće u javnom prostoru, odnosno način kako se on ophodi i govori, a posebice što upućuje prema ministru Banožiću”, zaključio je.

Medijske stupce posljednjih dana puni afera Softver i slučaj Gabrijele Žalac, o čemu je na ovoj konferenciji pričao vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. „Vezano za uhićenje gospođe Žalac, naše članice, ovdje možemo još jedanput napomenuti da naše pravosuđe radi neovisno i samostalno, ali isto tako vrijedi presumpcija nevinosti sve dok traju izvidi, odnosno dok se ne dođe do konačnog rezultata istrage”, rekao je ukazavši na činjenicu da smo 2016. bili na 9% ugovorenih EU sredstava, a danas smo na 120% te da trenutno imamo otprilike 50 milijardi eura na raspolaganju, a tada nismo imali gotovo ništa.

Kratko se nadovezao i na izlaganje potpredsjednika Šarića. „Ne mogu ovdje ne iskomentirati jednu situaciju, a tiče se grada Vinkovaca. Kao gradonačelnik Vinkovaca bio sam izuzetno uznemiren zbog konotacija gdje su Vinkovci nazvani provincijom. Grad koji je dao Kozarce, Runjanina, Radauša, Reljkovića, Dracha, Kopača ne može biti provincija. Grad koji je imao kazalište 1917. ili onaj koji je 1831. imao drugu bolnicu u Hrvatskoj sigurno nije provincija. Svakako moramo istaknuti i obol u Domovinskom ratu u kojem su Vinkovci bili vrata Hrvatske, gdje su Vinkovčani bili prvi u obrani, stvarali hrvatsku vojsku i domovinu, tada nisu bili provincijalci. Vinkovci su jedan ponosan grad s iznimno bogatom poviješću i ne volimo kao Vinkovčani kada ga se tako okarakterizira”, dodao je Bosančić vrativši se na prvotnu temu. Sutra će biti održano predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu i slučaj Gabrijele Žalac bit će jedna od tema tako da će se više znati tek nakon sastanka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno