25 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

Delegacija Vukovarsko-srijemske županije u radnom posjetu Hercegovini

Više od autora

- vl promo-


Delegacija Vukovarsko-srijemske županije, u sastavu sa županom Damirom Dekanićem, pročelnikom Ureda župana Markom Dikonićem, ravnateljem Zavoda za prostorno uređenje VUSZ Mariom Naglićem te delegacijom Grada Vinkovaca tijekom nedjelje, ponedjeljka i utorka posjetili su Ljubuški, Široki Brijeg i Mostar. 

U okviru posjeta održan je radni sastanak sa novoizabranim gradonačelnikom grada Ljubuškog, Vedranom Markotićem, koji je župana Dekanića upoznao sa svojim radom i aktualnim dnevno-političkim događanjima u Gradu.

U sklopu posjeta, delegacija Vukovarsko-srijemske županije, uz brojna izaslanstva župana, gradonačelnika i ministarstava iz BiH, nazočila je i Svečanoj skupštini povodom Dana grada Ljubuškog.

Značajno je napomenuti kako je grad Ljubuški jedan od najbrže rastućih gradova u Zapadno-hercegovačkoj županiji te kako su uspostavljeni brojni kontakti sa političkim dužnosnicima i gospodarstvenicima s tog područja.

Nakon Ljubuškog, delegacija je posjetila i grad Široki Brijeg gdje je župan Dekanić održao radne sastanke sa gradonačelnikom Mirom Kraljevićem te županom Zapadno-hercegovačke županije Zdenkom Ćosićem.

Na sastancima, na kojima je nazočila i vinkovačka delegacija, dogovoreno je jačanje međužupanijske suradnje kao i daljnji napredak suradnje sa gradom Vinkovcima.

Trećeg dana posjeta županijska je delegacija posjetila grad Mostar, gdje se župan Dekanić, na radnom sastanku, susreo sa predsjednikom HDZ-a BiH i predsjedateljem Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Draganom Ćovićem.  Tijekom susreta se razgovaralo kako o promjeni izbornog zakona u BiH, tako i o gorućim gospodarskim i demografskim problemima na tom području.

Razgovaralo se također i o suradnji  na projektima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a istaknuta je i odlična suradnja sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske – posebice kada je riječ o provedbi kulturnih, obrazovnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata Hrvata u BiH.

Istoga dana, Dekanić se susreo i sa gradonačelnikom Mostara, Mariom Kordićem te županom Hercegovačko-neretvanskim Nevenkom Hercegom. Na sastanku su razmijenili mišljenja na temu nedavno provedenih izbora u tom gradu, kao i o aktualnim problemima kako grada Mostara tako i Hercegovačko – neretvanske županije.

Posebna tema sastanka bila je i činjenica kako se sve veći broj studenata iz cijele Hrvatske, a posebice iz naše županije, odlučuje studirati na mostarskom Sveučilištu.

Prije povratka u Republiku Hrvatsku župan Dekanić sa suradnicima posjetio je Franjevačku crkvu i Studentski dom „Dompes“ u Mostaru gdje ih je domaćin fra. Iko Skoko upoznao s tijekom obnove crkve te radom Doma koji prima studente iz svih krajeva BiH, ali i Hrvatske.

S obzirom da tijekom posjeta nije bilo medija, župan Dekanić svoje je impresije podijelio nakon povratka u Hrvatsku. Istaknuo je kako je ovom posjetom Hercegovini krenula „široka akcija“ Vukovarsko-srijemske županije u pronalaženju gospodarskih partnera u okruženju, što se pogotovo odnosi na područja gdje živi hrvatski narod.

„Zahvaljujem se svim našim domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu i emociji koju su pokazali prema našoj županiji i njenim žiteljima. Ovaj je posjet pokazao kako dijelimo mnoge zajedničke probleme, a razmjena iskustava o tome kako ih riješiti je od neprocjenjive važnosti„ , poručio je Dekanić.

Naglasio je i kako je ovaj posjet potvrdio nastavak dosadašnje uspješne suradnje na kulturnom, sportskom i nadasve prijateljskom planu, ali i prebacio težište buduće suradnje na gospodarske teme.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno