2 C
Vinkovci
Subota, 2. prosinca 2023.

DEMO verzija igrice “Bitka za Vukovar, kiša željeza” svjetlo dana trebala bi ugledati za nekoliko mjeseci

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je u maloj županijskoj vijećnici ugostio predstavnike Udruge CRO GAME DEVS, tim od oko 50 entuzijasta iz Hrvatske i svijeta koji izrađuju prvu hrvatsku računalnu ratnu igru „Bitka za Vukovar, kiša željeza”.

Prije dva mjeseca započeli su s volonterskim radom na izradi igre, a trenutno su u fazi stvaranja levela i programiranja multiplayer verzije. Radi se o izrazito zahtjevnom poslu, što potvrđuje činjenica da 15tak ljudi danonoćno radi na igri čija bi DEMO verzija trebala biti predstavljena za nekoliko mjeseci.

Igra će biti napravljena prema stvarnim događajima, edukativna i besplatna. „Njena specifičnost je upravo u stvarnim događajima. Konzultirali smo se s braniteljima koji su nam dali upute i prema njima smo stvarali razine”, rekao je Stjepan Dasović iz Udruge CRO GAME DEVS dodavši kako je to rijetkost u današnjem svijetu igrica, a vjerodostojne informacije pružili su im sami branitelji Vukovara: prvi zapovjednik obrane Vukovara Ivica Arbanas Lipi, Ivan Anđelić Doktor, Damir Plavšić Plavi i Marko Karaula.

„Zahvaljujući njima sve akcije bit će prikazane upravo onako kako su se i odvijale. Zbog toga će ova igra biti jedinstvena u svijetu”, istaknuo je još jedan član Udruge Dorijan Andrijanić.Prezentacija videoigre od deset razina nikoga nije ostavila ravnodušnim, a svoje oduševljenje nije krio ni župan Dekanić. „Izuzetno sam sretan što su ovi nadareni mladići danas ovdje. Na neki način sam ponosan na njih i temu koju obrađuju u ovoj igrici. Uopće ne sumnjam u njezin uspjeh, uz izraženu želju da sve ostane na igricama i elektronici, a ne da se prenese na stvaran život”, kazao je župan napomenuvši kako bi volio da u stvarnom životu nije bilo svega onoga što će se naći u igrici, ali ako se to već dogodilo onda mu je drago da će se i na ovaj način prenijeti istina o Vukovaru i Domovinskom ratu diljem svijeta.

Igra „Bitka za Vukovar, kiša željeza” svjetlo dana trebala bi ugledati 2025., a moći će se igrati i u singlu i multiplayeru.

Podršku izradi igre dali su i ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlića Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, vukovarski branitelj Zvonko Milas te mnogi drugi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno