19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Deratizirat će više od 300 tisuća četvornih metara

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Na području grada Vinkovaca danas je počela proljetna deratizacija javnih površina i šahtova. Doba je godine kada populacija glodavaca doživljava svoj najveći porast, a kako su ovi štetnici prijenosnici raznih zaraznih bolesti te nanose velike ekonomske štete, ovakvim preventivnim metodama važno je njihovu najezdu svesti na minimum.

Iako je postojao i prije, štakori su u našemu gradu postali puno veći problem s početkom provedbe projekta aglomeracije, odnosno otkako se izvode veliki građevinski zahvati na dotrajaloj kanalizaciji koja je bila glavno njihovo stanište. S konačnim završetkom aglomeracije i ovaj problem s nepoželjnim glodavcima trebao bi se staviti pod kontrolu. No, sustavna deratizacija i dalje je itekako nužna.

Cijeli postupak provodi Veterinarska stanica Vinkovci pod nadzorom Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i uz nadgledanje poljoprivrednog redara.

„Prema Ugovoru, planirana je jedna deratizacija 914 kanalizacijskih šahtova te proljetna i jesenska deratizacija javnih površina, odnosno 336.301,00 četvornih metara”, rekla nam je Ana Kudric iz Veterinarske stanice Vinkovci. Napominje kako je sustav tretiranja jednak kao i prethodne godine. Uz šahtove, žarišta predstavljaju i područja oko mjesta za kontejnere te će deratizacija biti obavljena i na 106 takvih lokacija u gradu, a tretirat će se 8.945 metara uz kanale, vodene tokove i površine te ukupno 30 hektara zelenih površina u gradu.

S obzirom kako se deratizacija obavlja na javnim površinama, mnogi su građani zabrinuti za svoje kućne ljubimce. Međutim, iz Veterinarske stanice poručuju kako razloga za strah nema.

„Otrov se stavlja u aktivne rupe koje se nakon toga zatrpaju. Naši djelatnici u rupe stavljaju parafinski blok koji je otporan na vlagu, on se zaveže na žicu i stavlja unutar rupe ili šahta koji se odmah nakon toga zatvore”, pojasnila je Kudrić.

Četvrta je ovo zaredom godina kako Grad Vinkovci sustavno provodi deratizaciju javnih površina i kanalizacijskih šahtova te šahtova javne odvodnje, a ovom prilikom još jednom pozivaju građane da ukoliko na javnim površinama uoče prisutnost glodavaca, bilo sada bilo nakon završetka deratizacije, zovu Upravni odjel gospodarstva kako bi se moglo pravodobno intervenirati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno