Promjene koje su se dogodile u životu Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci zbog epidemije koronavirusa nisu uspjele umanjiti radost djetinjstva korisnicima. Ipak, posebno su se razveselili kada je sredinom svibnja dopušteno primati posjete i izlaziti u grad.
Gotovo sve što su kroz dva mjeseca u vrijeme izolacije zbog epidemije koronavirusa radili, govorili, osjećali, nije bilo bez misli o tome kako izbjeći koronu, ističe ravnateljica Dječjeg doma “Sv. Ana” Vinkovci Zrinka Mikić.
Mjere zaštite od bolesti obilježile su svakodnevicu zaposlenika Doma: higijena, dezinfekcija, prozračivanje, pranje, evidencija, izolacija… Sami djelatnici, u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bili su organizirani u A i B timove koji su se izmjenjivali svakih 14 dana.
Epidemija kopronavirusa koja je zahvatila svijet uzrokovala je promjene i u životima dječaka i djevojčica koji od 13. ožujka nisu napustili prostor Doma u koji nitko osim zaposlenika nije mogao doći. Putem sredstava moderne tehnologije redovito su kontaktirali sa svojim prijateljima, rođacima, roditeljima/skrbnicima.
Prestanak pohađanja nastave donio je brojne izazove kako djeci, tako i zaposlenicima, no tijekom vremena svi su se prilagodili online nastavi i virtualnim učionicama. Zadaci koji su postavljani često nisu bili jednostavni, a da bi bili uspješno ostvareni trebalo je uložiti puno truda, vremena i volje, ističu u Domu. Napominju i to kako su od 18. svibnja ponovno započeli s pružanjem usluge poludnevnog boravka pridržavajući se svih mjera i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te je dvorana pretvorena u učionicu. Tijekom boravka korisnicima je osiguran i topli obrok.
Svjesni kako je mentalno zdravlje važno primjenjivane su mindfulness vježbe za djecu koje su, kako ističe psihologinja Ivona Maras, naročito korisne u stanjima uznemirenosti praćenih neugodnim osjećajima kao što su strah, ljutnja, tuga, koji se mogu javiti tijekom stresnih situacija izazvanih epidemijom koronavirusa. Osim toga, djeca su se redovito opuštala i uz edukativne animirane filmove, kreativne radionice i društvene igre.
Kad god su to vremenske prilike dopuštale slobodno vrijeme provodili su u velikom i lijepom dvorištu, a jutarnja vježba uz glazbenu podlogu u dvorani postala je ritual. Kako bi još više vremena provodili na svježem zraku u aktivnostima koje višestruko pozitivno utječu na rast i razvoj ovog je proljeća dio dvorišta pretvoren u domski vrt. Djeca i djelatnici rade zajedno, a paprike, rajčice, grašak, salata, špinat i lubenice lijepo rastu pa će ih, kažu, s veseljem pojesti.