7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Dodijeljene nagrade najboljima literarnog natječaja Male vinkovačke jeseni

Više od autora

- vl promo-


Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

U suncem okupanom dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci upriličena je dodjela nagrada za najbolje literarne radove koji su ocjenjivani u dvije kategorije; stariji osnovnoškolci (od 5. do 8. razreda) i učenici srednjih škola (od 1. do 4. razreda). Tema natječaja bio je zavičaj, a za prva tri mjesta u svakoj kategoriji osigurane su vrijedne nagrade. Uključivanje djece i mladih u različite aspekte očuvanja baštine i tradicijske kulture pridonosi njihovu obrazovanju, otkrivanju ljepota u različitosti, ali i senzibilizira potrebu za očuvanjem te iste baštine. Pristiglo je 100-ak radova iz cijele Hrvatske i povjerenstvo za ocjenjivanje radova imalo je težak zadatak odabrati najbolje.

„Danas sam izrazito sretna i ponosna jer smo uspjeli ponovno organizirati literarni natječaj Male vinkovačke jeseni. Već neko vrijeme se govori kako su male vinkovačke jeseni krenule iz vinkovačke knjižnice prije 50 godina. To je bio i povod za ponovno pokretanje literarnog natječaja. Sretna sam i zbog toga da su epidemiološke mjere popustile i da su svi naši gosti mogli doći u Vinkovce na Male vinkovačke jeseni. Sutra ćemo ih odvesti na dječji mimohod i pokazati svu raskoš Vinkovaca i Vinkovačkih jeseni. Ovime smo Vinkovačkim jesenima dali drugačiju notu, pored tradicionalne bogate i gastronomske ponude upriličimo i pisanu riječ”, poručila je ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić.

Svi radovi bili su pod šifrom tako da članovi žirija nisu znali tko piše i odakle dolaze. „Zahvaljujem se svim sudionicima ovog događaja i drago mi je što su se odazvali u velikom broju. U kategoriji starijih osnovnoškolaca sudjelovalo je 70-ak učenika, dok je u kategoriji srednjoškolaca sudjelovalo njih 40-ak. Posebno nam je drago da su učenici tematiku zavičaja opisali svojim organskim idiomima na zavičajnim govorima i prikazali svoje baštine. Uživali smo u iščitavanju svih radova, a najviše je pristiglo lirskih izričaja. Prilikom ocjenjivanja vodili smo se originalnošću i stilskim postupcima. Neovisno jesu li radovi pisani idiomima ili standardnim jezikom. Tražili smo originalnost i maštovitost u prikazu njihovih zavičaja”, istaknula je članica tročlanog povjerenstva Ivana Petričević.

Svečani program u šaljivom tonu vodio je popularni voditelj Frano Ridjan, a za tamburaške taktove bio je zadužen tamburaški sastav Glazbene škole Josipa Runjanina. Nagrade najboljima uručili su predstavnici grada na čelu s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem koji je, između ostalog, naglasio da su Vinkovci jedini grad koji trenutno gradi knjižnicu u Hrvatskoj i da ne moramo strahovati za pisanu riječ u budućnosti. „Lijepo je vidjeti djecu iz svih krajeva kako oni s ljubavlju i strašću pišu o svojim mjestima na svome jeziku o događajima i mjestima u kojima se lijepo i ugodno osjećaju i na taj način pokazujemo koliko je hrvatski narod pun različitosti. Vinkovačke jeseni i jesu zamišljene da se pokaže zajedništvo hrvatskog naroda”, dodao je gradonačelnik Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno