Kako bi javnosti ukazali na važnost primjene modularne terapije koja znatno poboljšava plućnu funkciju oboljelih i utječu na kvalitetu i duljinu života, Društvo Cistične fibroze Hrvatska pokrenula je hvalevrijednu humanitarnu akciju „Vožnja u prirodi“. Jedna takva održana je danas u Lipovcu, uz velik broj sudionika i pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Cistična fibroza nasljedna je bolest koja se ubraja u skupinu rijetkih bolesti, budući da se javlja s učestalošću oko 1 na 3000 ljudi. Bolest je progresivnog tijeka i zahvaća praktički sve organe u tijelu, a može dovesti i do značajnog skraćenja životnog vijeka. Osnovno obilježje cistične fibroze jest stvaranje gustog, ljepljivog sekreta na svim mjestima gdje ima žlijezda s vanjskim izlučivanjem, a to je najviše izraženo u dišnim putovima, gušterači, crijevu, žučnom sustavu, reproduktivnom sustavu i znojnim žlijezdama.

Novi lijek pružio je novu nadu oboljelima od cistične fibroze kojima bi terapija trebala barem malo umanjiti svakodnevne patnje. Kao i kod svakog novog proizvoda u medicini, cijena mu je previsoka i to je jedan od glavnih razloga zbog kojega je pokrenuta kampanja kojom Društvo za cističnu fibrozu želi javnost osvijestiti o ovoj rijetkoj bolesti od koje u Hrvatskoj boluje 150 ljudi.

„Cilj kampanje je osvijestiti javnost o bolesti i kako bi novi lijek stigao na hrvatsko tržište koji bi bio besplatan za svakog CF pacijenta. Dijagnoza je kod nas još uvijek dosta nepoznata i želimo probuditi svijest kod građana te ih upoznati s ovom bolesti kako bi oboljeli mogli primiti adekvatnu pomoć“, rekla je organizatorica Ivona Grgić koja je i sama oboljela. Dodaje kako je to bolest s tisuću lica i s njom je jako teško živjeti, a njoj je utvrđena u 5. mjesecu života.

Skup sudionika bio je u 10 sati kod svetišta Gospe Lučičke, a polazak prema Lipovcu u 11 sati. Ni sitna kiša nije uspjela omesti brojne sudionike koji su na dva kotača odlučili podržati ovu kampanju održanu pod sloganom „Dok dišem ne odustajem“, a među njima su se našli i članovi Moto kluba „Gospodari vjetra“. U društvenom domu Lipovac održana je kratka prezentacija i objed za sve sudionike humanitarne akcije.

„Smatramo da je riječ o jednoj humanitarnoj akciji koju je potrebno poduprijeti, pogotovo u današnje vrijeme. Riječ je o rijetkoj genetskoj bolesti kojoj je svaka promocija dobrodošla, da što više ljudi bude uključeno, sazna o čemu je riječ i da u konačnici dobiju potporu, kako financijsku naše države i ostalih institucija, tako i onu ostalu. Slogan na pravi način pokazuje kako je važno uvijek poduprijeti ovakve akcije jer je riječ o zdravlju ljudi“, istaknula je Katarina Šarkić, direktorica TZ Nijemci.