Domovinski križ Branka Bazine na trgu župe Sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima

0
1057
Skulptura Branka Bazine izrađena iz drveta hrasta, koju čine 7,5 m visok korpus i 14,5 m visok križ, nastala je 1994. godine, a nakon 26 godina napokon je pred očima javnosti. Domovinski križ postavljen je na ulazu prema crkvi Sv. Vinka Pallottija na vinkovačkim Kanovcima.
Vinkovački umjetnik Branko Bazina, čiji opus snažno obilježava kršćanski svjetonazor i sakralna tematika, impresivnu skulpturu Domovinski križ izradio je u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Vinkovcima. U vrijeme kada je na ovom prostoru još bio rat, Domovinski križ nastao je kao simbol boli i patnje hrvatskoga naroda, ali i simbol vjere, ljubavi i nade, a trebao je biti postavljen uz autocestu kod Lipovca u blizini gotičke crkve Sv. Luke, Lučice. Stjecajem okolnosti, međutim, godine su prolazile, a do realizacije ovoga projekta nikako nije dolazilo, pa je na prijedlog autora, inače župljanina župe Sv. Vinka Pallottija, iz ove župe 2013. godine Matici hrvatskoj Vinkovci stigao prijedlog da se Domovinski križ postavi na ulazu prema crkvi i župnom domu. Tako je Matica donijela odluku kojom je skulptura darovana župi Sv. Vinka Pallottija, a trebalo je proteći još nekoliko godina da se Domovinski križ napokon uzdigne put neba.
“Iako je i kod nas, zbog zahtjevnosti projekta, skulptura neko vrijeme bila “na čekanju” prije nekih dvije godine odlučili smo konačno oživjeti taj projekt, koji, uz postavljanje Domovinskog križa obuhvaća i uređenje malog trga i prilaza crkvi, od popločavanja do zelenila, klupa i rasvjete, te uređenje bivše kapelice, koja će služiti kao mala dvorana. Jako sam zadovoljan i ne žalim ni vremena ni sredstava koje smo morali skupiti i još uvijek skupljamo kako bi sve predviđeno napravili. Ovaj naš trg, kojim dominira križ, bit će doista poseban i prekrasan”, ističe pater Ilija Sudar, župnik župe Sv. Vinka Pallottija, napominjući kako su i sva ostala umjetnička djela: raspelo, križni put i slike u crkvi te kip sv. Vinka Pallottija u dvorištu, rad Branka Bazine te je postavljanje Domovinskog križa i u tom smislu svojevrsna “točka na i”.