Donirano 9.400 kuna za djecu u Africi

0
767

Građansko društvo „Moji Vinkovci“ u suradnji sa Župom sv. Euzebija i Poliona organiziralo je 160. društveni događaj – Božićnu košaricu prijateljstva, odnosno donatorsku večer za Marijine obroke – u ponedjeljak, 23. prosinca 2019. u župnoj dvorani Velike crkve u Vinkovcima.

Zbog velike zainteresiranosti akcija je produžena te je trajalado 10. veljače 2020. godine kada je sav prikupljeni iznos uplaćen na račun organizacije Marijini obroci Hrvatska.

“Prikupljeno je 9.400 kuna od čak 44 obitelji iz Vinkovaca, a znatan iznos donirala je i vinkovačka podružnica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević. Po procjeni za 120 kn jedno dijete u najsiromašnijim državama u svijetu godinu dana svaki dan ima topli obrok u školi tako da od prikupljenog iznosa će se omogućiti da 78-ero afričke djece cijelu godinu imaju jedan topli obrok. Uplate su ostvarene od u iznosima od 30 do 1.500 kuna. Zahvaljujemo svima koji su pokazali i dokazali da Vinkovci imaju veliko srce”, istaknuo je ovom prilikom Marko Lončar, tajnik Građanskog društva “Moji Vinkovci”.

Povijest “Marijinih obroka”

Osnivač „Marijinih obroka“ je Magnus MacFarlane-Barrow, Škot koji se bavio uzgojem
lososa, a sve je zapravo započelo u Međugorju. On je s obitelji par puta bio ondje, a jednog je dana u pub-u gledao vijesti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kada je bio rat, i odlučio je pomoći. Zamolio je prijatelje, rođake i susjede da prikupe što mogu; potrepštine, deke,
lijekove, što god mogu. Napunio je kamiončić i odlučio to odvesti i pomoći ljudima, da barem nešto učini. Mislio je da će to napraviti, vratiti se nazad i nastaviti s uzgojem lososa, no ljudi su nastavili donirati stvari. I tako je njegov humanitarni rad započeo upravo u našim krajevima. Magnus je kasnije napustio svoj posao i u potpunosti se posvetio humanitarnom radu. Kada je Domovinski rat završio, počeo je putovati i pomagati u drugim dijelovima svijeta. S vremenom je uvidio da to nije posao za samo jednu osobu pa je osnovao organizaciju „Scottish International Relief“.

Tako je nastala ideja „Marijinih obroka“. Organizacija je dobila naziv po Majci Božjoj, zbog
Međugorja, ali i zato što je Marija bila izbjeglica i borila se da prehrani svoje dijete.
Projekt je započeo u jednoj školi s dvjestotinjak djece u Malaviju, a danas djeluje u ukupno
15 zemalja i svakodnevno hrani više od milijun i 250 tisuća djece. Vizija udruge je da svako
dijete na svijetu ima jedan obrok dnevno u školi. Cilj nije samo nahraniti dijete, već ga, na taj način, potaknuti da krene u školu, da se obrazuje i stekne neke vještine, kako bi se kasnije moglo samo prehranjivati.

“Hrvatska podružnica nastala je 2009. godine i najmanje 93 lipe od svake donirane kune ide izravno za humanitarne aktivnosti. Dakle, najmanje 93 posto svake donacije za hranu ide gladnom djetetu, jako se pazi na troškove te oni ne smiju prijeći sedam posto. Zahvalni smo na svakoj donaciji i ponosni što smo u suradnji s građanima mogli učiniti ovo dobro djelo”, zaključuje Lončar.