16 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena i bez sankcija

Više od autora

- vl promo-

U protekla dva tjedna, od 1. do 16. siječnja, policijski službenici protueksplozijske zaštite postupali su u tri prijave namjere za dragovoljnu predaju oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava te pet dojava o pronalasku minsko – eksplozivnih sredstava.

U tri slučaja dragovoljne predaje građani koji su željeli ostati anonimni predali su policijskim službenicima ukupno dvije ručne bombe, 0,2 kg eksploziva, 120 komada različitih pirotehničkih sredstava i dva komada streljiva kalibra 20 mm. Također, policijski službenici su s pet lokacija na siguran način izuzeli ukupno dvije poluautomatske puške, dva raketna bacača (tzv. „zolje“), pet tromblonskih mina, jednu sapnicu raketnog motora višecijevnog bacača raketa, jednu ručnu bombu, jedno streljivo kalibra 20 mm, 20 komada lovačkog streljiva kalibra 16 mm te 2.010 komada puščanog streljiva, a koje su građani pronašli prilikom građevinskih i poljoprivrednih radova te u devastiranoj garaži.

Iz policijske uprave vukovarsko-srijemske zahvaljuju na ukazanom povjerenju te pozivaju sve one koji još negdje u svojim domovima drže i čuvaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga dragovoljno predaju.


Također, upozoravaju građane da budu oprezni ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, da ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju. Posebno osposobljeni policijski
službenici za protueksplozijsku zaštitu će doći preuzeti opasna sredstva.

Oružje se može predati pozivom policije na broj 192 nakon čega će policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva je zagarantirana i protiv te osobe se neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno