18 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Dvije izložbe u čast 100 godina postojanja tvrtke Dilj

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Sinergijom umjetnosti i gospodarskog uspjeha danas je u Galeriji fotografija Meraja obilježena stota obljetnica djelovanja vinkovačke tvornice Dilj. Otvorene su dvije izložbe – Tvornica ZEMLJA“ kiparske radionice i „DILJ-portreti“ Zvonimira Tanockoga.

Prva izložba rezultat je prošla dva saziva kiparske radionice „Zemlja” koja je već 12. put održana u prostoru stare kotlovnice tvornice Dilj gdje mladi studenti i profesori s likovnih akademija Hrvatske odrađuju terensku nastavu.

„Njihov zadatak bio je iz gline stvoriti likovna djela i ovo je rezultat njihovog rada iz 2012. i 2021. godine. Riječ je o 22 umjetnika i nekima je ovo bila prva prilika za rad na takvim materijalima i djelima. To su skulpture velikog formata i to nisu tradicionalni oblici u kiparstvu, nego eksperimenti u oblicima, temi i izvedbi”, pojasnio nam je Dražen Bota, voditelj Foto kluba Vinkovci, dodavši kako je izložba i prije otvorenja naišla na velik interes javnosti, budući da su neke skulpture postavljene i u parku ispred Meraje.

Pored izložbe kiparskih radova u galeriji je dana otvorena i izložba fotografija Zvonimira Tanockoga, odnosno portreti radnika tvornice Dilj koje je proteklih godina snimio u sklopu svog serijala „Workers in progress”.

„Krajem devedesetih sam počeo sa Spačvom, slikao sam u bolnici, u brodogradilištu u Rijeci, u vukovarskom Borovu, željezničare, obrtnike…Fotografije za izložbu Dilj nastale su prije pet godina i one su već postale značajan dokument jer su neki otišli u mirovinu, a neki nažalost umrli”, istaknuo je autor Tanocki.

U Meraji je izloženo 50 portreta izabranih iz kolekcije snimljene u tvornici, a cijeli serijal broji više od 1000 fotografija.

„Osim što pridonosi našem gospodarstvu, tvrtka Dilj sudjeluje i u društvenom životu grada Vinkovaca pa tako i danas na ovoj izložbi. Hvala im na tome, hvala na razumijevanju za grad u kojemu djeluju, hvala što su dio Vinkovaca i njegove društvene scene. Mogu samo pohvaliti i njih i umjetnike, dati im puni poticaj i nadam se da će još 100 godina biti ovakvi, da će se razvijati i doprinositi našem gradu”, izložbe je podržao i gradonačelnik Ivan Bosančić.

Recimo još kako postav obje izložbe traje do 23. srpnja, a moguće ih je pogledati svaki dan od 18 do 20 sati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno