- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

“Spojili smo ugodno s korisnim”, rekla nam je danas profesorica u vinkovačkoj Gimnaziji Melita Barić Tominac pod čijim su vodstvom učenici posadili ukupno 28 sadnica stabala – 24 tuje i četiri gorska javora i tako oplemenili prostor štićenicima Centra za rehabilitaciju Mala Terezija.

Dio je to nacionalne kampanje “Zasadi stablo, ne budi panj” u kojemu naši gimnazijalci sudjeluju već dugi niz godina, a zajedničkom sadnjom ističu važnost i dobrobit drveća i zelenila. Ove godine traje od 1. do 7. ožujka, a lijep i sunčan dan učenici su iskoristili za tradicionalan posjet Maloj Tereziji gdje su humanitarnim projektom “Svaki razred jedno stablo” pokazali kako razvijaju ekološku svijest, pokazali su ljubav prema prirodi i osobama s invaliditetom, ali i senzibilitet za osobe s posebnim potrebama.

“Mi ovu akciju provodimo preko 20 godina, a ovdje u Centru preko 15 godina. Spojili smo ugodno s korisnim i bez obzira na situaciju odlučili smo danas provesti akciju, pod svim epidemiološkim mjerama. Do sada je stablo sadio po jedan predstavnik svakog razreda, no zbog situacije danas je tu dio učenika iz jednog razreda koji su u ime svih razreda škole posadili 24 tuje i četiri gorskog jasena”, istaknula je profesorica Melita Barić Tominac dodavši kako u školi provode i akciju Kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj. U sklopu nje će u prostoru škole posaditi stablo gorskog jasena, a još četiri u Centru Mala Terezija.

Zbog epidemiološke situacije izostalo je druženje i zajednička sadnja gimnazijalaca i štićenika Centra, no ravnateljica Janja Mišić-Rudelić očekuje uskoro poboljšanje situacije i obavljanje aktivnosti onako kako su to radili prije,

“Koliko god provodimo ove akcije, u našem dvorištu još uvijek ima dovoljno mjesta za posaditi stabla i oplemeniti prostor. Hvala im što misle na nas svake godine, to našim korisnicima jako puno znači i zasigurno na jedan način doprinosi njihovom kvalitetnijem životu. Učenike će sigurno jednoga dana, kada budu prolazili ovim putem, posađena stabla podsjećati na lijepe srednjoškolske dane i hvalevrijednu akciju u kojoj su sudjelovali”, istaknula je ravnateljica.

Učenici Gimnazije osmislili su i izradili prigodan plakat

Spomenimo još kako je u kampanju “Zasadi stablo, ne budi panj” uključena i Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci. Provode sadnju sadnica koje su proizveli učenici šumarskog smjera sa svojim profesorima na površinama škole, a donirat će 50 sadnica gorskog javora. Za vrijeme trajanja akcije u njihovom se rasadniku mogu kupiti sadnice gorskog javora po simboličnoj cijeni 10 kuna i sadnice azijske tuje po cijeni 15 kuna.