Kontaktirajte nas

Kultura

FA Lisinski slavi 70. rođendan: “Zajedno ćemo ga napraviti velikim kakav je nekada bio”

Objavljeno

-

Folklorni ansambl Lisinski ove godine slavi svoj 70. rođendan i tim povodom pripremaju nam jednu veliku zabavu u rujnu. Pripreme za ovaj važan dan već su počele, a mi s nestrpljenjem čekamo vidjeti kako su uspjeli tako dugo održati ljubav prema folkloru, plesu i tradiciji.

U susret 70. godišnjici postojanja Lisinskog, razgovarali smo s novim predsjednikom Sašom Devićem koji je rekao kako se društvo mora vratiti na stare staze slave koje je korona itekako poljuljala, ponajviše u smislu osipanja članova, a najvažnije je, smatra, zajedničkim snagama omogućiti adekvatan prostor, sredstva, ljude i dobre uvjete za sve ljubitelje folklora.

“Nadam se da ćemo dobiti jedan novi elan i neke nove rezultate – od kadrovskih, programskih i financijskih do organizacijskih i infrastrukturnih. 70 godina nije malo, puno se radilo i sve to skupa treba malo obnoviti i staviti na zdravije noge kako bi mogli postaviti temelje za sljedećih 70 godina. Lisinski je brend Vinkovaca i obnovit ćemo ga novim programima rada i velikim angažmanom svih članova, kako plesača i svirača, tako i uprave”, mišljenja je Dević.

Uz obnovu članstva, najviše će se morati raditi i na rješavanju problema neadekvatnog prostora, ali i dodatnih sredstava putem sponzora, donacija i članstava, kako bi sve vratili onako kako je bilo.

Iako im nijedna pojava u povijesti nije napravila ovoliku štetu kao korona, FA Lisinski se može pohvaliti kako dječja grupa nikada nije bila brojnija. Nikad nije imala ovako velik broj malih plesača što je velika nada za budućnost i tračak svijetla u ovim teškim vremenima.

“Pozivam sve građane i građanke koji imaju bilo kakvu ideju ili mogućnost uključiti se u ovaj projekt revitalizacije Lisinskog da ga zajedno napravimo velikim kao što je nekada bio jer Lisinski je ansambl svih nas. To nije nečije, to je gradsko folklorno društvo, otvoreno svima i najbolje i najviše ćemo napraviti ako budemo radili zajedno”, poručuje predsjednik.

Nove članove ne primaju preko ljeta jer nema proba, ali već tamo negdje poslije 15. kolovoza dobrodošli su svi zainteresirani. Sve što trebate je doći u Lisinski i izraziti želju za priključenjem ansamblu.

Obilježavanje 70 godina postojanja bit će održano u sklopu folklornih večeri na Vinkovačkim jesenima i jedan dan, najvjerojatnije 14. rujna, nakon redovnog programa folklornih večeri, bit će održan koncert Folklornog ansambla Lisinski s gostima. Uz ovu veliku obljetnicu, taj dan bit će obilježeno i 20 godina festivala Robert Bajtal koji je trebao biti održan prošle godine, dok umjetnički ravnatelj Danijel Šota obilježava 50 godina aktivnog članstva u radu Lisinskog.

Kultura

Paula Čikvari, Jakov Crnaić i Paula Biletić pobjednici ovogodišnjeg čitanja naglas

Objavljeno

-

Napisao/la

    54 pregleda

U okviru Mjeseca hrvatske knjige danas je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održano gradsko natjecanje u čitanju naglas. Riječ je o osmom natjecanju za učenike vinkovačkih osnovnih škola od 2. do 8. razreda, s ciljem poticanja čitanja i čitanja naglas, razvoja čitalačkih navika, popularizacije knjige te poticanja pozitivnog natjecateljskog duha.

“Učenici su sami odabrali knjige, po nekom svom načelu, što im se više tematski sviđa. Pripremali smo ih, naravno mi mentori. Treba raditi na dikciji učenika, stankama te na samoj uživljenosti u tekst i kreativnosti”, rekla je Ivana Šego, mentorica i učiteljica hrvatskog jezika OŠ Ivana Mažuranića u Vinkovcima. Priprema učenika uvelike ovisi o školi koju pohađaju, o njima samima i njihovom mentoru. Učiteljica Šego nadodala je kako su učenici motivirani samim time što se ovo događanje organizira već dugi niz godina. “Ovdje se osjećamo kao kod kuće, a i naravno, ovdje su djeca koja vole čitati, koja još uvijek nisu napustila ovaj vid zabave. Dobro će im svakako doći razvijanje tehnika čitanja pred publikom za daljnje školovanje, rad u srednjoj školi i na fakultetima”, objasnila je Šego.

Najpopularnije spisateljice čije knjige djeca često odlučuju čitati su Sanja Pilić i Sanja Polak. Spisateljice su to koje imaju jezik blizak djeci pa su zato često prvi odabir. Postoji, isto tako, velik broj ostalih novijih i također dobrih knjiga koje mentorice nude svojim učenicima kako bi proširili njihovo iskustvo i raznovrsnost pročitanog štiva.

“Pripremanje nije bilo naporno. Volim čitati, a pripremala sam se svaki dan, čitajući sve više. Učila sam pričati što razgovjetnije kako bi samo čitanje bilo zanimljivo”, rekla je Paula Biletić, učenica osmog razreda OŠ Ivana Mažuranića te nadodala kako jedva čeka čuti drugu djecu i njihove odabire knjiga.

“Ja bih rekla da je ovo uživanje čitanja naglas. Put je to do dramskog izričaja učenika koji se prvi put susreću s vlastitim odabirom tekstova”, izjavila je Višnja Sorčik, profesorica hrvatskog jezika Gimnazije Matije Antuna Reljkovića i članica žirija te smatra da bi se ovo događanje trebalo promaknuti i na učenike srednjih škola. Istraživanje pokazuje kako je čitanje naglas dobro za učenje te na taj način bolje pamte, ponavljajući gradivo. “U svakodnevnom radu, barem što se tiče hrvatskog jezika, svaki tekst se treba prvo dobro iščitati, od njega sve polazi”, zaključila je Sorčik.

Za pobjednika ovog natjecanja bitna je sama motivacija za čitanje odlomka koje su sami odabrali. Motivacija mora biti prirodna, kroz koju se vidi učenikov unutarnji svijet prema čitanju i odluka zašto baš određeni tekst. Također, izražajnost u čitanju i uživljenost u ono što su pročitali ne izostaje.

“Lektira se promijenila u odnosu na protekle godine. Primjenjuje se suvremenija literatura koja je djeci bliža, a koja se na izvrstan način može povezati s klasičnom literaturom. Susreću se s novim tekstovima koje mogu sami odabirati. Više nego ikad smo se upustili u avanturu čitanja”, zaključila je Sorčik.

Gradska je ovo razina čitanja naglas, a uz nju bit će održana i županijska. Državno natjecanje u Sisku ove godine izostaje zbog utjecaja pandemije i epidemioloških mjera.

U prosudbenoj komisiji za ocjenjivanje sudjelovale su Tihana Papac, diplomirana novinarka naše medijske kuće Novosti, Višnja Sorčik, profesorica hrvatskog jezika Gimnazije Matije Antuna Reljkovića Vinkovci i Gordana Petrušić, profesorica hrvatskog jezika Drvodjelske tehničke škole Vinkovci.

Pobjednici ovogodišnjeg čitanja naglas su Paula Čikvari i Jakov Crnaić, koji su podijelili prvo mjesto Mlađe kategorije te Paula Biletić iz Starije kategorije.

Nastavi čitati

Aktualno

Matea Marušić dobitnica nagrade “Zoranov brk” za predstavu “Gospođica Julija”

Objavljeno

-

Napisao/la

    299 pregleda
Na 30. Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, u natjecateljskoj konkurenciji, izvedena je zajednička predstava Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku “Gospođica Julija” redateljice Aide Bukvić.

Tročlani stručni žiri u sastavu dr. Miroslav Radonjić, Duško Ljuština i Milan Čaci Mihailović nagradu za glumca /glumicu večeri ′′Zoranov brk′′ dodijelio je glumici Vinkovačkog kazališta Matei Marušić za ulogu gospođice Julije. „Bio je pravi užitak raditi sa Aidom, iako je profesorica i vrlo je precizna i oštra, ali je pravedno stroga. Puštala nas je da se dogodi ta kemija kroz cijeli komad i stvarno nas je vodila nekom svojom toplom energijom“, rekla je Marušić.

Direktor Zaječarskog kazališta, Vladimir Đuričić, uručio je kip Zorana Radmilovića ravnatelju Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, Zdenku Rečiću, koji je zahvalio na toplom dočeku. Prema riječima ravnatelja Rečića, priča o ovoj predstavi počela je prije četiri godine kada je Matea Marušić došla u Vinkovačko kazalište. Nakon dugog razmišljanja, Aida Bukvić izabrana je za redateljicu predstave, što je ona rado prihvatila. Osječko kazalište odreklo se dvojice vrhunskih izvođača, Petra i Vladimira i tako je nastala predstava.

Nastavi čitati

Kultura

U Danima Matice hrvatske dašak Dalmacije u Vinkovcima

Objavljeno

-

Napisao/la

    310 pregleda

“U Danima Matice hrvatske dašak Dalmacije u Vinkovcima” naziv je večerašnjeg koncerta koji je muška pjevačka grupa “Lipa” pripremila u sklopu 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Posjetitelji su u dvorani MH uživali u taktovima izvorne dalmatinske pjesme i popularnim melodijama, a gromoglasan pljesak nakon svake izvedbe dodatni je pokazatelj kvalitete i predanosti ove pjevačke grupe. Već dugi niz godina “Lipa” je kolektivni član Matice Hrvatske, često nastupaju u njihovim programima, a Dani MH u našoj županiji gotovo da i ne prolaze bez njihovih koncerata. Već odavno je jedan od zaštitnih znakova i promotor Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, pa im nikada nije bio problem popuniti dvorane u kojima nastupaju. Ništa drugačije nije bilo ni večeras.

“Lipa” iza sebe ima 37 godine djelovanja, više od 1300 proba, gotovo 800 nastupa i više od 100 pjesama na repertoaru, od izvornih narodnih, starogradskih, sakralnih do koncertnih pjesama i opernih arija. Bogatstvo svog repertoara pokazali su i danas kada su Vinkovčanima uistinu donijeli dašak Dalmacije, kada su slavonske pjesme na koje smo naviknuli na kratko zamijenili starijim i novijim pjesmama, ritmom u kojemu uglavnom uživaju oni “s juga”. No, oduševljenje njihovih sugrađana nije izostalo. Osobito jer su se i sami uvjerili u to kako je izvedbom niza dalmatinsko-klapskih pjesama “Lipa” dokazala kako se uspješno nosi i sa složenijim višeglasjima te izraženijim dinamičkim promjenama u pjesmi.

Od osnutka do danas kroz grupu je prošlo oko trideset pjevača i četiri voditelja, a danas nastupaju u sastavu: prvi tenor Marko Stojanović, drugi tenori Mato Kuveždić i Igor Blažević, baritoni Damir Alilović i Dražen Brčić, basovi Danijel Cirimotić, Mislav Mišković i Martin Mišković.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Kulturaprije 1 sat

Paula Čikvari, Jakov Crnaić i Paula Biletić pobjednici ovogodišnjeg čitanja naglas

U okviru Mjeseca hrvatske knjige danas je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održano gradsko natjecanje u čitanju naglas. Riječ...

Vijestiprije 2 sata

Jabuka spojila učenike i nastavnike Srednje strukovne i Poljoprivredno-šumarske škole

Pite, savijače od lisnatog tijesta, kolači, čips i ocat – samo su dio svega onoga što su učenici i nastavnici...

Aktualnoprije 4 sata

Košarkaši Vinkovaca bez naslova u Kupu Krešimira Ćosića regije Istok

KK Belišće je sinoć bilo domaćin završnice košarkaškog Kupa Krešimir Ćosić za regiju Istok i na svom parketu ugostio KK...

Aktualnoprije 4 sata

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 97 je novooboljelih, preminula jedna osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 97 novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Aktualnoprije 4 sata

U Hrvatskoj 3258 novih slučajeva zaraze koronavirusom, utrošeno 8712 doza cjepiva

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.258 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 6 sati

Razočaravajući visoki poraz u polufinalu kupa za MNK Vinkovci

Jučer je u Novoj Gradišci odigrano polufinale kupa regije Istok u kojem je istoimeni domaćin dočekao vinkovačkog predstavnika, MNK Vinkovci...

Aktualnoprije 7 sati

Novi zakon o struji u korist potrošača

Stiže novi zakon o struji, a jedna od glavnih novosti jest da će hrvatska kućanstva moći kupovati struju od opskrbljivača...

Slavonijaprije 20 sati

Žrtvama grada heroja poklonili se i članovi Vlade demokratskog jedinstva

Povodom obilježavanja 30. godišnjice bitke za Vukovar, grad su posjetili članovi nekadašnje Vlade demokratskog jedinstva iz 1991., sudionici i suvremenici...

Najčitanije