Uvjetima djelovanja u okolnostima epidemije koronavirusa prilagoditi se morao i Folklorni ansambl “Lisinski” Vinkovci.

Osim što su prekinuli probe morali su odgoditi i 20. jubilarni Festival folklora “Robert Bajtal” koji “Lisinski” organizira u spomen na dugogodišnjeg člana i prijatelja, istaknutog plesača i voditelja Dječje folklorne skupine ansambla, Roberta Bajtala, koji je na današnji dan, 25. svibnja 2000. godine, tragično izgubio život na svom radnom mjestu u Pošti u Vinkovcima.

“Memorijal je ove godine trebao biti održan jubilarni 20. put, ali je zbog epidemije koronavirusa odgođen. Za sada je planirano njegovo održavanje u drugom dijelu godine, ali točan termin u ovom trenutku još uvijek ne možemo odrediti jer sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Budući da je riječ o 20. obljetnici planirali smo jedan malo svečaniji i bogatiji program, ali to ćemo tek vidjeti kako će biti na kraju s obzirom na okolnosti”, ističe Saša Dević, predsjednik FA “Lisinski” Vinkovci.

Uz Festival folklora “Robert Bajtal” FA Lisinski u Vinkovcima redovito priređuje i veliki Božićni koncert na kojemu se predstavljaju sve sekcije društva. “Budući da je Božićni koncert terminski najdalji nadamo se da će do tada sve ovo proći, odnosno da se neće sve skupa vratiti. Želja nam je da naš Božićni koncert i ove godine održimo na onaj reprezentativan način na koji je vinkovačka publika navikla dosadašnjih godina”, ističe Dević.

Sada, pak, prvo treba stabilizirati i konsolidirati sam rad ansambla. Do “korona situacije” broj aktivnih članova kretao se od 80 do 100. Koliko će ih se odazvati kada krenu probe ostaje za vidjeti. U svakom slučaju ansambl je otvoren za nove članove.

“I ovim putem “Lisinski” poziva sve zainteresirane da se priključe našem radu. Svi su dobrodošli, a najbolje je doći u naš prostor u Ulici Hrvatskih žrtava 2/A u vrijeme kada održavamo probe. Proba za sada još uvijek nema, a kada krenemo objavit ćemo to na našoj Facebook stranici i onda svi mogu doći. Ponedjeljkom i četvrtkom od 8 sati probe su prve postave, koju vodi Danijel Šota. Utorkom i četvrtkom od 7 sati probe su mlađe dječje postave, koju vodi Branka Kokošarević. Ponedjeljkom i srijedom od 7 sati probe su srednje postave, koju vodi Mihael Kelemen. Mali, veliki, plesači, svirači, svi su dobrodošli”, ističe Saša Dević.

FA ˝Lisinski˝, podsjetimo, osnovan je 1951. godine te će dogodine obilježiti veliku 70. obljetnicu postojanja i rada.