22 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 25. rujna 2023.

Festival glumca vraća se u svoj svibanjski termin

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Nakon dvije pandemijske godine, 29. Festival glumca vraća se u redoviti svibanjski tjedan održavanja, a ove godine počinje u petak 13. svibnja i traje do subote, 21. svibnja.

FOTO: Festival glumca

Ovogodišnji domaćin je grad Vinkovci, a festivalske pozornice već tradicionalno su i Ilok, Otok, Vukovar, Županja.

U samo dva mjeseca, izbornik Davor Svedružić pogledao je sve prijavljene predstave, njih ukupno sedamdeset i tri, od kojih je za Festival odabrao devetnaest.

FOTO: Festival glumca

„Nadam se da će i publika na Festivalu glumca isto tako uživati u odabranim predstavama, kao što sam i ja uživao. Žao mi je što ih nisam mogao odabrati još više jer bilo je još predstava koje su zaslužile biti ovdje, ali propozicije su propozicije i broj je ograničen. Nijanse su odlučivale za neke predstave koje nisu na Festivalu. Trudio sam se biti objektivan, koliko je to moguće u tako subjektivnoj sferi kao što je umjetnost! Ali ovo jest umjetnost! I zanat! I vještina! I talent! I rad! I baš zbog toga sam težio tome da se u odabranim predstavama to vidi i da svaki glumac na sceni bude glavni lik predstave. Jer ovo je festival glumca! Koliko sam u tome uspio, procijenit ćete vi, draga publiko iz prekrasne Slavonije! Jer bez Vas niti nas nema! Živjelo kazalište!”, poručuje Svedružić.

Ocjenjivački sud u kojem su ove godine akademske glumice Perica Martinović, Anita Schmidt i Vanja Ćirić neće imati lagan zadatak.

Svečanost otvorenja rezervirana je za subotu 14. svibnja u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima s početkom u 21:00 sat, a završna dodjela nagrada i priznanja na istom mjestu, 21. svibnja u 18:00 sati.

Foto: Teatar Exit

Vinkovčani će tako nakon otvorenja, od 21 sat uživati u predstavi kazališta PlayDrama iz Splita „Sretna ne bila“, u režiji Helene Petković. „Realisti” Teatra Exit iz Zagreba, u režiji Matka Raguža, nastupaju u nedjelju od 19 sati, a zapaženu rolu ostvaruje i Vinkovčanin Domagoj Ivanković.

FOTO: Teatar Exit

Dodo će se sugrađanima predstaviti i u ponedjeljak prijepodne od 11 sati u predstavi za djecu i mlade Mala Frida, zagrebačkog kazališta Žar ptica. Te večeri, od 21 sat, u službenoj konkurenciji Festivala je i domaća uspješnica “Tena – kronika raspada jedne ljepote.” HNK u Varaždinu s komadom „Matijaš, Grabancijaš, Dijak“ Tituša Brezovačkog, u režiji Krešimira Dolenčića, nastupa u utorak od 21 sat. U isto vrijeme, u četvrtak 19. svibnja, na programu je HNK Split s predstavom „Kukci… zaustavljena priča“ redatelja Saše Anočića. U petak, 20. svibnja pred vinkovačkom publikom nastupa HNK Zagreb s Krležinom „U agoniji”, u režiji Ivice Buljana.

U hodogramu popratnih događanja svake je godine i nedjeljna sveta misa u crkvi sv. Euzebija i Poliona kojoj nazoče glumci, ali i Dan domaćina koji će Filip Radoš imati 19. svibnja od 13:00 sati u Andrijaševcima.

FOTO: Festival glumca

Ulaznice za predstave u Vinkovcima u prodaji su od sutra, 9. svibnja na blagajni GK Joza Ivakić dok je za osječku izvedbu „San ljetne noći” osigurano 80 besplatnih ulaznica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno