5 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Filmaši iz Gunje pozvani na 60. Izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj. Ovogodišnje jubilarno 60. revijsko izdanje održano je na Malom Lošinju od 29. rujna do 2. listopada 2022. godine, a zajednički su je organizirali Hrvatski filmski savez, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj.

Za program 60. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je bilo čak 247 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U progam konkurencije bilo je odabrano 86 radova u 6 kategorija: 25 animiranih, 14 dokumentarnih, 8 igranih filmova, 17 radioničkih, 12 filmova u slobodnom stilu te 10 TV reportaža.

Osnovnoškolci iz Gunje mogu se pohvaliti kako je odarbana i njihova TV – reportaža “Čitam, da ne ostanem bez riječi!” za koju je Margit Antauer, predsjednica Vijeća Animafesta, napisala: “Tema je dobro odabrana jer nam sugovornici u reportaži, koji napominju koliko im je knjiga važan životni suputnik, potvrđuju koliko je čitanje bitno i koliko nam pomaže u boljem i ljepšem izražavanju”

“Čitam, da ne ostanem bez riječi!” je kratka reportaža o čitanju i ljubavi prema čitanju te zašto uopće čitamo. Donosi presjek misli učenika i njihovih učitelja ali i stručnih suradnika o čitanju, te općenito umijeću i važnosti knjige i čitanja u životu pojedinca.

Redateljica filma je Mia Dugonjić uz završnu riječ svoje mentorice dr.sc. Anite Tufekčić, dok je na scenariju za film i režiji radila cijela filmska družina čiji su članovi: Gabrijela Kelava, Klara Batinić, Armena Ahmetović, Antonio Milevoj, Patrik Vraneš, Robert Horvat i Denis Šoljić.

”Rad na ovom filmu za mene je bio jedno divno iskustvo. Atmosfera je bila dinamična i vesela kao i obično na našim snimanjima. Najviše me se dojmilo snimanje u prvom razredu jer su prvašići uvijek iskreni s odgovorima. Proces nastanka jednog filma nije jednostavan proces i drago mi je da sam bila dio ovoga filma. Veselim se nastanku naših novih filmskih ostvarenja”, istaknula je Mia Dugonjić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno