Kontaktirajte nas

Aktualno

Folklorne večeri okupile 21 KUD iz naše županije

Objavljeno

-

U petak službeno započinju 55. Vinkovačke jeseni, najpoznatija smotra folklora koja preko pola stoljeća njeguje izvorni narodni izričaj i stvaralaštvo. Kulturno-umjetničku baštinu svih krajeva Hrvatske pokazuju nam folkloraši brojnih kulturno umjetničkih društava, a ništa drugačije neće biti ni ovoga rujna. Međutim, zbog epidemiološke situacije, ove godine će bogatstvo tradicije i običaja biti prikazano na jedan drugačiji način.

Od danas Vinkovci žive posebnim ritmom života, ritmom obojanim Vinkovačkim jesenima koje rujan u našem gradu učine uistinu čarobnim. Iako ove godine nećemo moći uživo popratiti sva zbivanja koja nam ova manifestacija donosi, organizatori su pronašli način kako da uživamo u ljepoti narodnog izričaja i običaja. Naime, danas na programu Plave Vinkovačke televizije počinje emitiranje emisije „Jeseni su milo janje moje“ u kojoj će predstavnici Grada i Županije službeno otvoriti Folklorne večeri, odnosno Smotru folklora Vukovarsko-srijemske županije. Emisija traje do 20. rujna, a prvih sedam emisija posvećene su izvornom slavonskom folkloru koje će predstaviti kulturno umjetnička društva naše županije.

Folklorne večeri ovoga rujna dolaze nam u drugačijem ruhu. Nema glavnog šatora Vinkovačkih jeseni na Slavonskom sokaku i velike pozornice na kojoj svake večeri „zagrme“ noge folkloraša, a svoje nastupe većina društava je već odradila ispred kamere Plave Vinkovačke televizije. Ova snimateljska ekipa od 29. kolovoza obišla je 20 gradova i sela Vukovarsko-srijemske županije te do danas snimila nastupe 19 KUD-ova, a preostala su još dva.

Snimanje je započelo u Ceriću s KUD-om Slavko Mađer, a nastavljeno je u Bošnjacima i nastupom KUD-a Branimir. Ekipa je posjetila i Gunju gdje su svoje običaji pokazali članovi društva Graničari, a istoga dana snimljen je nastup KUD-a Đenka u Đurićima. U emisiji će biti i dva vinkovačka KUD-a, Etno Golubica i Tkanica, Županju predstavlja KUU Kristal, a Vukovar HKGD Dunav. Snimateljsku ekipu put je odveo i do Nijemaca i KUD-a Pri DVD Nijemci, a nakon njih snimili su nastup folkloraša društva Grančica iz Đeletovaca. U Otoku je nastupio KUD Josip Lovretić, u Županji Tomislav, a u Petrovcima Joakim Hardi, dok su folkloraši KUD-a Ivan Goran Kovačić pokazali bogatstvo Ivankova. Privlaku će u emisiji predstaviti KC Klasje, Komletince KUD Filipovčice, a Lipovac će se potruditi u najboljem svjetlu predstaviti KUD Šokadija. Kamera je posjetila i Šiškovce gdje je snimila KUD Slavko Janković, dok je u Babinoj gredi nastupio KUD Mijat Stojanović. Snimanje završava danas i društva koja će pokazati svoj nastup su KUD Ljeskovac iz Vinkovačkog Novog Sela i Šokadija iz Starih Mikanovaca.

 

Aktualno

17 novih slučajeva u županiji, u samoizolaciji 149 učenika

Objavljeno

-

Napisao/la

    195 pregleda

Županijski stožer javlja kako je, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 17 novih pozitivnih osoba na COVID-19, potvrđene PCR testiranjem (4 osobe iz Borova, 3 iz Vukovara, po 2 osobe iz Županje i Novih Mikanovaca, po 1 osoba iz Andrijaševaca, Bobote, Cerića, Otoka, Rajeva Sela i Rokovaca). Preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 13009, od kojih se 12607 oporavilo, a ukupno je preminulo 266 osoba.

Trenutno je u županiji 21 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 269 osoba te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 88815. U samoizolaciji se na području županije nalaze 244 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 2 su pozitivne osobe iz sustava zdravstva ( 1med. sestara / tehničar i 1 ostali zdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalaze se 2 radnika (1 med.sestra/tehničar i 1 drugi zdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 10 nastavnika i 32 učenika. U samoizolaciji se nalazi 8 nastavnika i 149 učenika.

Nastavi čitati

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    427 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    498 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 18 minuta

17 novih slučajeva u županiji, u samoizolaciji 149 učenika

Županijski stožer javlja kako je, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 17 novih pozitivnih osoba na...

Aktualnoprije 15 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 15 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 16 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 16 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 17 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 18 sati

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 19 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Najčitanije