32 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Gastronomski centar na Pikovom stanu obogatit će turističku ponudu grada Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

S ciljem razvijanja inovativnih i integriranih turističkih proizvoda i promicanja regionalnog gastronomskog turizma, Vinkovci će sljedeće godine dobiti gastronomski centar. Građane Vinkovaca čeka novi prostor gdje će moći doći uživati u prirodi te učiti o našoj tradiciji i kulturi, a riječ je o projektu „Pannonia gourmet“ u sklopu kojega je danas potpisan Ugovor o izvođenju radova.

Pikov stan uskoro će poprimiti novi izgled, izgled u potpunosti prilagođen brandu „Eat Pannonia“ za promociju novo razvijenih turističkih proizvoda te gastro akademiji koja će ovo naše područje učiniti prepoznatljivom kulinarskom turističkom destinacijom temeljenoj na resursima i regionalnim specifičnostima, kulturnoj baštini i tradiciji. Projekt “Panonnia Gourmet” početkom je godine počeo s administrativnim dijelom, a nakon potrage za izvođačima radova, danas je u Gradskoj vijećnici potpisan ugovor s najpovoljnijim ponuđačem. Gradonačelnik Ivan Bosančić potpisao je Ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije zgrade Pikov stan s izvođačem radova Zuki d.o.o. Vrijednost radova projekta je 2.661.449,13 kuna bez PDV-a, odnosno 3.326.811,41 kuna s PDV-om.

„Dobit ćemo još jedan objekt koji će biti u potpunosti obnovljen, ali i ono što je važno stavljen u funkciju. Imat ćemo jedan prostor koji će doprinijeti našoj turističkoj ponudi, ali i prostor u kojemu ćemo organizirati različite radionice i dati priliku da se naša gastronomska ponuda stvara onako kako smo to zamislili za naš grad. Drago mi je da je ovo dio međunarodne suradnje koja će doprinijeti da i naši partneri iz Novog Sada također izvedu određene radove i na taj način ćemo proširiti ono što stalno naglašava dobrobit europskih projekata i europske suradnje“, istaknuo je gradonačelnik te dodao kako se nada da ćemo ovim projektom dobiti jedno ugodno mjesto za boravak u prirodi.

U ovom projektu prekogranične suradnje sudjeluju Hrvatska i Srbija i iz svake države dva su partnera.  Uz Grad Vinkovce, Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA igrat će značajnu ulogu u povezivanju prehrambene industrije s turističkim sektorom. Uspostavit će lokalne proizvodne sustave i uvesti brendiranje projektnog područja kao prepoznatljive kulinarske turističke destinacije.

„Prostor je predviđen za gastro akademiju, obnavlja se prostor kuhinje, sanitarnih čvorova i degustacijsko-prezentacijske sale koja će služiti za edukaciju mladih kuhara i sve ostale radionice koje će se provoditi u sklopu akademije. Isto tako će biti i u Srbiji. Dio naših polaznika odlazit će tamo na edukacija, dio njihovih će dolaziti kod nas, a razmjenjivat ćemo i stručne suradnike“, pojasnila je voditeljica projekta Marina Hodak Domaćinović.

Na natječaj za izvođenje radova javilo se ukupno šest ponuditelja, žalbe nije bilo, a nedavno je izabrana najpovoljnija ponuda. Kompletne radove na Pikovom stanu izvest će vinkovačka tvrtka Zuki d.o.o, a njezin vlasnik, Ivica Zulumović, izrazio je zahvalnost na povjerenju.

„Nadam se da će građevina poslužiti svojoj svrsi kada bude gotova i da ćemo ju u roku završiti. Radit ćemo kompletnu sanaciju krovišta i crijepa, dijelove unutarnjeg uređenja koji se odnose na nove podove, nove elektroinstalacije i sistem grijanja. Radovi će biti napravljeni i na okolišu, a čekaju nas nove pješačke staze“, pojasnio je Zulumović.

Ukupna vrijednost projekta je 1.410.837,72 eura te je sufinanciran sredstvima EFRR I IPA II. Fondova Europske unije, u iznosu 917.044,49 eura ili 65%. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca do 15. prosinca 2021. godine, a glavni cilj je osnivanje dva Gourmet centra. Osim u Vinkovcima, jedan centar osvanut će i u Vrdniku u Srbiji, na čemu rade partneri iz Srbije Turistička organizacija općine Irig i Sveučilište Educons.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno