13 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Gimnastika i Europski tjedan sporta simbolično obilježili povratak dvoranskim sportovima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Gimnastika je jedan od baznih sportova, nakon koje, u ostalim sportovima, svi su treneri bivaju zahvalni gimnastičarima. Dobro je za svako dijete krenuti s gimnastikom jer u njoj su osnove svih sportova i jamstvo boljeg snalaženja u daljnjem bavljenju bilo kojim sportom, poručili su danas vinkovački stručnjaci koji svoje slobodno vrijeme godinama posvećuju razvoju vinkovačke gimnastike i djeci koja ju s radošću i vrijedno treniraju.

“Velika je zainteresiranost za gimnastički sport u Vinkovcima, usprkos ograničenim kapacitetima zbog broja trenera koji su na raspolaganju. U upisnom djelu, svake godine, barem stotinjak mališana odluči pokušati s gimnastikom. S vremenom se taj broj iskristalizira na pedesetak članova, od kojih u prosjeku petero, dakle 10% dogura do natjecateljske razine. Danas nas je ovdje tridesetak. Kada bi samo troje od njih odlučilo za natjecanja, ja bih bila sretna,” poručila je Magdalena Mijaković Alozieuwa iz GK “Hrvatski sokol” Vinkovci, domaćina gimnastičkog pokaznog treninga koji se održao u sklopu Europskog tjedna sporta, a promocijski i organizacijski podržava Grad Vinkovci.

“Napokon su epidemiološke mjere dozvolile otvoriti nam školske sportske dvorane kako bi ponovno služile svojoj svrsi. Mogli bismo tako reći da je ovaj Europski tjedan sporta taman dobro došao kao svojevrsno ponovno otvorenje naših dvorana . Nadam se da će kao takav, Tjedan ispuniti svoj cilj i privući što veći broj naše djece kako bi se počeli baviti sportom. Pa makar to bila jedna djevojčica i dječak smatrat ćemo to uspjehom i cilj će biti ispunjen. Hvala svim sportskim klubovima na odzivu i uloženom trudu o čemu svjedoče povratne dobre informacije s terena”, rekla je ovom prigodom pročelnica Odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković s gimnastičkog druženja djece i roditelja u dvorani 3.i 4. osnovne škole.


Pedijatri, učiteljice, profesori, svi se slažu da danas djeci nedostaje sporta i druženja kao nekada. Problemi s kralješnicom, nagli rast, motorika, uključujuči i grafomotoriku, skok na jednoj nozi, sunožni skok, hvat lopte , preskakanje lokvica, vezanje vezica i neke uobičajene radnje u životu zakazuju od pojave računala, prelaska na sjedilački način života i vožnju automobilom. Ne samo kod djece, nego i odraslih. Uz to sve, epidemija koronavirusa zatvorila nas je u kuću, a strah s roditelja prešao je i na djecu pa nam svima nedostaje slobode i opuštenosti u svemu što smo nekada normalno i s užitkom činili, podrazumijevajući i sport. Djeci je nedostajalo druženje, onaj socijalni dio koji trening i natjecanje nosi sa sobom pa je ovaj simbolični povratak dvoranskim sportovima bio više nego potreban, istaknula je trenerica Magdalena.

Prigodom Europskog tjedna sporta postavljena je i izložba likovnih radova malih gimnastičara koji su slikanjem izrazili svoju ljubav prema ovom sportu, a za to su najuspješniji i nagrađeni.

Nepisano pravilo kaže, osam sati na otvorenom, a sat vremena za konzolom, kako bismo zadržali zdravo odrastanje svoje djece, a sportske aktivnosti i igra na otvorenom dobar su put za promjenu loših navika.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno