Da su posljedice koronavirusa na gospodarstvo već vidljive ponajviše govori ovogodišnja turistička sezona, najneizvjesnija do sada. Predviđaju se razni scenariji čije ćemo rezultate moći vidjeti tek na zimu, no sezonskih radnika iz Slavonije je više nego prethodne.

Još i prije nego je nastupila koronakriza, glavna tema među poslodavcima u turizmu bila je nedostatak radnika za predstojeću sezonu. Krajem ove godine trebale su biti ukinute kvote za zapošljavanje stranih radnika, kojih je u turizmu ove godine trebalo biti između 20 i 30 tisuća. No, zbog epidemije se umjesto o zapošljavanjima razgovaralo o otkazima i o odustajanju od zapošljavanja sezonskih radnika. Iako ih je na Jadranu ove godine nešto manje, brojke govore kako ih je iz pet slavonskih županija na sezonu ove godine otišlo više nego 2019. Jedan od onih koji nije bio te sreće je i Marijan Lozić iz Vinkovaca koji se ovo ljeto nije uspio vratiti na posao koji radi posljednjih pet godina. Kako je rekao, situacija je ove sezone specifična, a posao konobara u jednoj konobi u blizini Šibenika čeka ga od iduće sezone.

„Vlasnici su mi u svibnju javili kako je velika mogućnost da ove godine neće zapošljavati sezonce, budući da su predviđali katastrofalnu sezonu. Početkom lipnja su još postojale naznake da bi mogao otići, no ubrzo sam dobio informaciju o konačnoj odluci – turista nema, promet je dosta loš i neće biti sredstava za nas nekoliko sezonaca koji tamo radimo“, rekao je Lozić.

Hrvatska je ove godine trebala zaraditi više od 13 milijardi eura od turizma. Ako dodamo 5 do 6 milijardi bit će to veliki uspjeh, ali će u oba slučaja ostati rupa veća od 7 milijardi eura. Iznajmljivačima otkazuju i stalni gosti koji su dolazili dvadeset godina, ni niže cijene svih usluga ne privlače turiste, a i prodaja suvenira drastično je smanjena. Smanjen je i broj turističkih radnika, no Slavonci su se ponovno pokazali kao dobra radna snaga. Tako je, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u prvih šest mjeseci 2020. godine zaposleno 5.664 osoba iz evidencije Zavoda na sezonskim poslovima iz pet slavonskih županija, a njih 1.615 je iz Vukovarsko-srijemske županije. U istom razdoblju prošle godine zaposleno je 4.730 osoba iz tih županija, a iz Vukovarsko-srijemske županije bilo je 1.366 osoba. To će reći kako je gotovo tisuću Slavonaca više ove godine otišlo na sezonu, a nešto manje od 300 iz Vukovarsko-srijemske županije.

Najtraženiji poslovi u slavonskim županijama u prvih šest mjeseci su vinogradarski radnik, prerađivač voća i povrća, poljoprivredni radnik, pomoćni kuhar,  konobar, prodavač, kuhar, transportni radnik, radnik u preradi duhana i sobarica. U prvih šest mjeseci 2020. godine osobe iz navedenih županija najviše su se zapošljavale u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, 1.001 osoba, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima zaposlile su se ukupno 133 osobe, u trgovini na veliko i malo zaposlilo se 127 osoba, u djelatnosti popravaka motornih vozila i motocikala također 127 osoba te u prerađivačkoj industriji u kojoj je zaposleno ukupno 114 osoba.

Marijan će ovo ljeto provesti u ispomoći kod kuma u jednom lokalnom kafiću. Prethodnim sezonama je zadovoljan i uspio je uštedjeti dosta novca, tako da u njegovom slučaju ovo i nije najcrnji mogući scenarij. „Već sam bio spreman na odlazak ali eto, tako je kako. Žao mi je svih onih čiji će posao ugroziti ova kriza, jer oni nemaju puno mogućnosti i dovedeni su u situaciju na koju ne mogu utjecati. Ja se opet mogu snaći, izgurati nekako ovu godinu, a sljedeće, nadam se, opet po starom“, istaknuo je Lozić dodavši kako bi ovo mogla biti idealna prilika za još veći razvoj kontinentalnog i slavonskog turizma koji bi uz ovaj morski trebao biti glavni izvor prihoda koji će napuniti državnu blagajnu.