Polaganjem vijenaca podno spomenika poginulim braniteljima u Otoku i svečanom sjednicom Gradskog vijeća danas je obilježen Dan grada Otoka. Ovaj dan proslavlja se u spomen kada je 13. srpnja 2006. godine s oduševljenjem dočekana odluka Hrvatskog sabora kojom je Općini Otok dodijeljen status te je ona postala grad.

Josip Šarić, gradonačelnik Otoka, ponosan je na sve do sada učinjeno u gradu. Svojim je sugrađanima čestitao Dan grada, poželio im sreću i zdravlje te napomenuo kako će se u gradskoj upravi nastaviti truditi opravdati povjerenje koje imaju.

„Od 2006. godine kada smo dobili status Grada do danas, uistinu možemo reći da smo napravili veliki napredak. Otok je postao administrativno središte ovog dijela naše županije, postao je kulturno, društveno, a možemo i reći gospodarsko središte. Danas bilježimo projekte u vrijednosti od 238 milijuna kuna, a to je dokaz jedne pametne i dobro organizirane ekipe i to je put kako trebamo razvijati sve općine i gradove u našoj županiji.“, rekao je Šarić. Dodao je i kako se pripremaju za novo programsko razdoblje: „U ovoj godini smo pokazali da znamo povlačiti sredstva iz EU fondova jer smo uspjeli dobiti 58 milijuna kuna. Sada pripremamo tri velika projekta koji će do kraja godine biti gotovi, a sljedeću godinu krećemo s realizacijom. Jedan od većih je otočka Ciglana koja dugo stoji kao neriješen problem“.

Proslavi Dana grada Otoka prisustvovao je i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, pokazavši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom.

„Dobra suradnja Grada Otoka i Vukovarsko-srijemske županije urodila je plodom i danas Otok ima dobru infrastrukturu, gospodarstvo, ali i umjetničko-kulturni život. Suradnjom sam zadovoljan i sigurno ćemo tako nastaviti dalje. Čestitke svima na dosadašnjim aktivnostima i što doprinose razvoju grada Otoka“, istaknuo je Galić.

Kako je rekao ministar Mario Banožić, projekt otočke Ciglane jedan je od projekata koji se može provoditi u jedinicama lokalne samouprave.

„Vlada RH uvidjela je da je u razvoju jedinica lokalnih samouprava, pogotovo ovakvih gradova poput Otoka koji su imali slabe proračune, najveći problem centralizacija koja je novac povukla u centralnu blagajnu. Poreznom reformom ponovno su se napunili proračuni jedinica lokalne samouprave, gradovi i općine su živnuli i ovakvi se projekti mogu realizirati u korist svim građanima“, napomenuo je Banožić.

Na svečanoj sjednici održanoj u prostorima Doma kulture dodijeljena su i javna priznanja. Plaketa Grada Otoka dodijeljena je prečasnom Antunu Kneževiću, dekanu Otočkog dekanata, Ljubici Todorić za doprinos društvenom političkom razvoju, Katici Pućo, za doprinos razvoju predškolskog odgoja i obrazovanja djece, Udruzi Wireless za doprinos razvoju digitalne mrežne infrastrukture i humanitarne aktivnosti i Draženu Milinkoviću, za doprinos izgradnji vodnih građevina.