Grad Vinkovci ove je godine proširio Program poticanja poduzetništva te, uz dosadašnju mjeru potpore novim poduzetnicima po prvi put uveo i mjeru potpore postojećim poduzetnicima, a vijek postojanja poslovnog subjekta, uz broj zaposlenih i vrstu djelatnosti, bio je jedan od kriterija za odabir projekata prihvatljivih za financiranje.

Grad Vinkovci 15. studenoga objavio je privremenu rang lista za potporu poduzetnicima za ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale iz Programa poticanja poduzetništva za 2019. godinu. Riječ je o novoj mjeri predviđenoj za postojeće mikro poduzetnike kojima se buduće poslovanje sufinancira s potporom do 30.000,00 kuna, a cilj je da ti poduzetnici ulažu u svoje poslovanje, u svoju dugotrajnu imovinu, a s druge strane da povećaju plaće svojih zaposlenika.

Na vrhu rang liste Bravarija Andričević i Elemont Neon

Na Javni poziv za dodjelu potpora iz Programa poticanja poduzetništva na području Grada Vinkovaca za 2019. godinu – Ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale prijave su se mogle podnositi od 7. do 22. listopada, a na privremenoj rang listi našla su se 52 prijavitelja, koji udovoljavaju uvjetima. Najviše bodova, kako pokazuje rang lista, prikupili su Bravarija Andričević i Elemont Neon.

Od mogućih 30 bodova Bravarija Andričević ostvarila je 27 bodova. Tvrtka osnovana 2015. godine danas zapošljava osam djelatnika, a tražili su maksimalnu potporu od 30 tisuća kuna. “Ova potpora Grada u svakom je slučaju dobrodošla i drago nam je što su uveli jednu mjeru kojom pomažu i nama manjim poduzetnicima koji poslujemo već neko vrijeme i opstajemo na tržištu. Zadovoljni smo uvjetima i mislim da je ovaj uvjet podizanja bruto plaće djelatnicima potpuno u redu. Sredstva koja dobijemo od Grada i koja ćemo uložiti u strojeve i alate, omogućit će nam da s druge strane izdvojimo sredstva za povećanje plaće s tim da već ovih dana planiramo zapošljavanje još dva djelatnika tako da ćemo imati deset djelatnika”, ističe Ana Bekavac iz Bravarije Andričević.

Tvrtka Elemont Neon ostvarila je 26 bodova. Tvrtka je osnovana 1998. godine, a danas zapošljava pet djelatnika. “Ova potpora vrlo je pozitivan potez Grada prema vinkovačkim poduzetnicima. Potpora je sigurno dobrodošla, a zanimljivo je bilo to što nije trebalo odraditi puno papirologije i što je napokon netko dao potporu nekome tko radi duže godina odnosno da se gledalo i na to. Mi smo tražili maksimalni iznos potpore, znači 30 tisuća kuna, a sredstva planiramo uložiti u novu opremu. Što se tiče povećanja plaća djelatnicima, taj nam uvjet nije problem jer je bilo i vrijeme da se to napravi, a ovo će nam u tome samo pomoći”, ističe Alen Siladi, vlasnik Elemont Neona.

Daljnje poticanje osnivanja novih i razvoja postojećih poduzetnika

U Upravnom odjelu za gospodarstvo vrlo su zadovoljni odazivom poduzetnika. “Nažalost, njih osam nije udovoljilo uvjetima zbog nekih administrativnih propusta ili pravni oblik nije bio prihvatljiv. U konačnici na rang listi imamo 52 mikro poduzetnika”, ističe Hrvoje Niče, pročelnik za gospodarstvo u Gradu Vinkovcima.

Zadovoljan je i gradonačelnik Ivan Bosančić koji najavljuje kako će Grad i dalje razvijati mjere potpore poduzetništvu. “Odaziv prijavitelja na javni poziv pokazatelj je da su naši poduzetnici prepoznali ovu mjeru kao poticaj za njihovo gospodarsko djelovanje na području grada. Ova mjera će istovremeno poduzetnicima donijeti priliku za ulaganje u tehnologiju i ljudske resurse, a njihovim zaposlenicima će osigurati 10% veću bruto plaću. I dalje ćemo razvijati cjelokupni program mjera kako bismo kao Grad sudjelovali u poticanju osnivanja novih i razvoju postojećih poduzetnika”, ističe gradonačelnik Bosančić.

Povećanje plaće za 118 osoba

Inače, ukupni iznos tražene potpore je 1.171.171,98 kn odnosno prosječno 22.522,54 kn po prijavitelju. Najmanji traženi iznos je 15.486,71 kn, a maksimalni iznos od 30.000,00 kn zatražila su 3 prijavitelja. U proračunu je za ovu mjeru osigurano je 640.000,00 kn što je pola ukupno zatraženih sredstava, ali iz Grada najavljuju kako će potporu dobiti svi koji se nalaze na rang listi, a što onda znači i povećanje bruto plaće za njihove zaposlenike od minimalno 10 %, a 52 prijavitelja na ran listi zapošljavaju ukupno 118 osoba.

Svi koji su se našli na rang listi dobit će tražena sredstva

“Mi ćemo na rebalansu proračuna u prosincu osigurati dodatna sredstva kako bi obuhvatili sve koji su se našli na rang listi. Ukupno to je 1.171.171,98 kn i taj iznos neće biti veći, može biti samo manji, ako netko ne uspije opravdati ono što je naveo u prijavi, ali mislim da nećemo imati takvu situaciju”, ističe Hrvoje Niče. Povećanje sredstava za mjeru Ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale, dodaje, dijelom će ići i preusmjeravanjem sredstava iz mjere Novi poduzetnici za koju je osigurano 360 tisuća kuna, a do sada se za potporu u iznosu do 3.000,00 kn javio vrlo mali broj poduzetnika osnovanih u 2019. godini. Pretpostavka je, ističe Niče, kako je kod većine novoosnovanih tvrtki i obrta riječ o drugom dohotku, a uvjet je bio da potporu može dobiti onaj tko ima prijavljenog barem jednog zaposlenog.