“Grad je naš do utorka. Bit će otključan, a korone ćemo se do tada riješiti”, poručio je danas Fajzer, novi gradonačelnik Vinkovaca. Dosadašnji gradonačelnik ide na kratki odmor, a vlast će na četiri dana preuzeti karnevalisti koji će na kratko donijeti zaborav od korone, cjepiva i pandemije.

Epidemiološka situacija nije dopustila i u ovogodišnjoj veljači nećemo uživati u šarenim slikama maskenbala, karnevalske povorke i ludih maski. No, to nije spriječilo karnevaliste da preuzmu ključeve grada i po svojim pravilima upravljaju Vinkovcima nekoliko dana. Na mjesto novog gradonačelnika došao je Fajzer i obećao da ćemo poslije utorka biti corona free grad.

“Ono što je sigurno, mi nećemo više zaključavati grad. Vjerujem da ćemo se uspjeti riješiti korone do utorka i da je to jedno realno obećanje, a kako smo cijelu prošlu godinu proveli pod maskama, mislim da ne treba više dodavati nikakvih maski. Nadam se kako ćemo uskoro riješiti ovih maski koje trenutno nosimo na licu i maskirati u neke puno veselije”, rekao je Fajzer i dodao kako će uspjeti napuniti praznu gradsku blagajnu kakvu im je ostao njihov prethodnik: “Imamo brojnih nameta, gradonačelnik je spustio prirez na 10 posto, ali mi ćemo ga opet dignuti na 13 posto”, napominje.

Gradonačelnik Ivan Bosančić nije se bunio što ga sljedećih nekoliko dana čeka odmor, a kako smo cijelu prošlu godinu proveli pod maskama, kaže kako stvarno ne bi imalo smisla da se još dodatno maskiramo.

“Žao mi je što nema našega karnevala i što ćemo morati još neko vrijeme živjeti pod ovim mjerama, ali neka ovaj čin i ovi dani budu u svrhu da ova manifestacija bude zadnja koju ćemo provesti u ovakvim okolnostima i da već od proljeća možemo normalno krenuti živjeti. Ja ću se do utroka malo odmoriti, ekipa će raditi i nadam se potjerati koronu. Vidimo se u utorak kada se vraćam svojim obavezama”, istaknuo je Bosančić.

Na preuzimanju ključeva bio je predsjednik udruge Vinkovački karneval Ljudo Karaman. Očekuje da će nastavak ove godine biti bolji nego što je to bila cijela godina iza nas, a brojni su događaji koji čekaju na svoju realizaciju.

“Nadam se da ćemo uspjeti održati Cvjetni korzo koji je postao tradicija i da ćemo sudjelovati na Rimskim danima. Opatijskog karnevala nema, ali ćemo pobjedničku skupinu od prošlogodišnjeg vinkovačkog karnevala povesti u Opatiju na jedan izlet. Kruna svega u ovoj godini bit će u studenom kada će u Vinkovcima biti održana jesenska godišnja Skupština karnevalskih gradova Hrvatske”, rekao nam je Karaman.

Spomenimo još i kako su karnevalisti najavili i popularno paljenje bušara čime prestaje njihova vladavina. Ovoga puta bit će, očekivano, u obliku koronavirusa, a njegovo paljenje očekuje se u utorak u 17 sati.