Od 15. listopada do 15. studenoga knjižnice diljem Hrvatske obilježit će Mjesec hrvatske knjige i Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga. Unatoč izazovu koji je nametnula aktualna epidemiološka situacija Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci ponovno je pripremila zavidan program.
Vinkovačka Knjižnica spremno dočekuje još jedan Mjesec hrvatske knjige, koji je započeo jučer, 15. studenoga. Kao i cijeli rad i sve aktivnosti od početka epidemije koronavirusa i ovogodišnji program Mjeseca hrvatske knjige prilagođen je epidemiološkoj situaciji, ali je svejedno ponuđen zanimljiv i raznovrstan program.
Razlistaj se!
„Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige odvija se pod motom Razlistaj se!. Programi su posvećeni planetu Zemlji, u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje. S obzirom na sve epidemiološke mjere koje su na snazi, ove je godine bio pravi izazov organizirati program Mjeseca hrvatske knjige. Već tradicionalno, tijekom ove manifestacije svakoga će petka naši korisnici moći vratiti knjige bez naplate zakasnine. Povodom Dana hrvatskih knjižnica, koji se obilježava 11. studenoga, akcijski upis po cijeni od 30,00 kn trajat će cijeli tjedan, od 9. do 14. studenoga, kako se ne bi stvarala gužva u Knjižnici. Sve smo aktivnosti prilagodili mjerama i prostoru u kojem se nalazimo te će dio programa, kako bismo zaštitili i sebe i druge, svakako ići online”, ističe Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice.
Dječji odjel
Dječja knjižnica mira organizira sudjelovanje u nacionalnom kvizu za poticanje čitanja „Istraživači planeta Z”, besplatan upis prvašića vinkovačkih osnovnih škola „Pronađite nas u Knjižnici!” te radionicu za starije osnovnoškolce „Kako raste drvo znanja”, 24. listopada s početkom u 10 sati.
Odjel za odrasle
Odjel za odrasle s programom počinje večeras u 18 sati online putopisnim predavanjem Ivana Bertoka. U 18 sati 5. studenoga je online predstavljanje knjige Milice Lukić i Vere Blažević Krezić „Nova vita glagolitici”, a 12. studenoga knjige Vere Blažević Krezić „Književnimi radnjami za Crkvu i Domovinu”.
Bibliobusna služba
Bibliobusna služba Vukovarsko-srijemske županije provest će besplatan upis prvašića osnovnih i područnih škola „S Bibliobusom u prvi razred”. Za srednjoškolce predviđene su radionice upoznavanja Vukovarsko-srijemske županije kroz virtualnu šetnju „Virtualna stvarnost u Bibliobusu 2”.
Izložba i poziv srednjoškolcima 
Tijekom cijeloga Mjeseca hrvatske knjige u Knjižnici će biti postavljena izložba na temu „Razlistaj se!”, a umjesto popularnoga pub kviza „Znanjem u vikend”, srednjoškolci su ove godine pozvani da na Facebook i Instagram Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci šalju videoklipove i poruke na temu planeta Zemlje.