19 C
Vinkovci
Subota, 20. kolovoza 2022.

Hoće li poslodavci izdvajati 1500 kuna po necijepljenom zaposleniku?

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Još je šest dana ostalo radnicima, odnosno poslodavcima pribaviti covid potvrde ako žele i dalje od države primati potpore za očuvanje radnih mjesta u punom iznosu. Određena tvrtka mora imati 70% zaposlenih koji su cijepljeni, preboljeli koronavirus ili imaju negativan test kako bi i dalje dobivali potporu do 4000 kuna po osobi, a taj će se iznos smanjivati ovisno o postotku covid potvrdi.

Zahtjevi za državne potpore poslodavci predaju Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji nema uvid u covid potvrde već će iste dobivati od nadležnih tijela. Podatak o posjedovanju EU digitalne covid potvrde ili stečenim uvjetima za posjedovanje iste nije u nadležnosti HZZ-a. Uvjete za stjecanje covid potvrde utvrđuje HZZO – poručili su iz HZZ-a, na čijim se internetskim stranicama mogu pronaći i sektori zanimanja koji su potporama i pokriveni, a pravo na njih u lipnju steklo je 110.000 ljudi. Potpore za prethodni mjesec stići će nakon što se svi zahtjevi predaju, zaključno do 25. kolovoza.

EU digitalne covid potvrde za necijepljenje traju tri dana, a iz Ministarstva rada najavili su kako njihovi testovi neće biti financirani od strane države. Još se uvijek ne zna hoće li radnici sami morati izdvojiti 150 kuna po antigenskom testu ili će to preuzeti poslodavci, ali ako se uzme u obzir cijena testa i njegova validnost, jasno je kako će se za necijepljene trebati izdvojiti 1500 kuna mjesečno za testiranja.

Što se samih potpora tiče, one se za prethodni mjesec isplaćuju najkasnije do kraja tekućeg, a HZZ se obvezao da će zaprimiti i obraditi zahtjev korisnika u roku od deset dana od zaprimanja cjelokupne dokumentacije, obavijestit će korisnika o odobrenom zahtjevu i potpisati ugovor o dodjeli sredstava, kao i osigurati redovitu isplatu sredstava. Prije same isplate provjeravat će statuse radnika za koje se isplaćuje potpora, kao i solventnost poslodavca, a i njegov pad prihoda ili primitaka na temelju PDV obrasca ili drugih zakonskih dokumenata. Obavljat će i redovitu kontrolu broja radnika u razdoblju ugovorne obveze jer poslodavac mora zadržati sve radnike koji su kod njega bili u radnom odnosu prvog dana mjeseca za koji poslodavac prima potporu, prenosi Večernji list.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno