18 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. ožujka 2023.

HPD Cibalia otvorilo izložbu ’65 godina Slavonskog planinarskog puta’

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U prostorijama Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci večeras je otvorena izložba ’65 godina Slavonskog planinarskog puta’ u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Cibalia koje, kada je u pitanju ovaj pothvat, broji čak tri jedinstvena slučaja u Hrvatskoj.

Kako nam je ispričao predsjednik Igor Nađ, Slavonski planinarski put je najstarija obilaznica u Hrvatskoj koja obuhvaća pet slavonskih gorja – Papuk, Psunj, Krndiju, Požešku goru i Dilj goru, prstenastog je oblika i duljine 300 kilometara. „Mi kažemo da je Slavonski planinarski put naše dvorište za planinarenje jer smo Slavonci i obožavamo naše gorje, svatko bi se trebao upoznati s onim što imamo u Slavoniji i mjestima koja se mogu posjetiti”, istaknuo je Nađ dodavši kako je cijela izložba ideja Udruge Slavonski planinari, a nakon vinkovačke, svoju premijeru će imati i po brojnim drugim mjestima u istočnom dijelu Hrvatske.

Izložbu čini niz fotografija koje govore o povijesti ovog puta, načinu na koji se razvijao, načinu na koji se trasa s početnih 90 kilometara povećala na 120 pa do konačnih 300 ili primjerice priznanja i uspomene koje je HPD Cibalia prikupilo tijekom godina. Njome su, kaže Igor Nađ, građanima Vinkovaca htjeli približiti svoj hobi i pokazati koliki su benefiti boravka u prirodi na ovaj način, ali i da ne moramo odlaziti drugdje u svijet kako bi se upoznali s istinskim prirodnim ljepotama. Rađena je povijesno kroz svih 65 godina u kojima su hodali vinkovački planinari, a posvećena je izuzetno velikim uspjesima koji Cibaliju svrstavaju u sam vrh hrvatskog planinarstva.

„Naši planinari su unazad nekoliko godina napravili velik iskorak u hodanju Slavonskim planinarskim putem. Naime, po tri stvari smo prvi, ali i trenutno jedini u Hrvatskoj. Tako je bračni par Križevac jedini bračni par u zemlji koji ga je uspio prehodati turno, odnosno u komadu. Jedan od naših članova je i jedini koji ga je prošao dva puta, a prošle smo godine bili i najbrojnija grupa hodača kada je nas petero odjednom u komadu prohodalo cijelu trasu”, pojašnjava predsjednik ponosno ističući i druge brojke – ukupno osam njihovih članova je cijeli put prošlo u komadu, dok ih 12 uspjelo to napraviti etapno, odnosno kroz dvije godine s 15 do 20 prehodanih kilometara mjesečno. Važno je napomenuti kako godišnje turno Slavonski planinarski put prehoda jedan do dva planinara na razini države, a u samo prošloj godini to je napravilo pet članova HPD Cibalije i to u svega devet dana.

„HPD Cibalia inače je vrlo aktivna udruga koja okuplja ljubitelje prirode i izleta. Nadam se da će uspjeti kroz ovakve izložbe privući još mladih ljudi da im se pridruže, želimo im još puno ovakvih aktivnosti i da nas uskoro razvesele slikama s terena i slikama s ljepotama netaknute prirode”, izložbu je večeras podržala i Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti.

Inače, Hrvatsko planinarsko društvo Cibalia broji 210 članova, no s dolaskom ljepšeg vremena nadaju se porastu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno