“Pandemija koronavirusa ne jenjava, Vlada je nerado uvela nove epidemiološke mjere, takve mjere bile su nužne i bez namjere da se ograničavaju slobode”, poručio je s jučerašnje sjednice Vlade premijer Plenković. Što se tiče cjepiva, rekao je kako je Europska agencija za lijekove (EMA) najavila da bi o odobrenju Pfizerovog cjepiva trebala odlučiti do kraja godine. “Čim se to dogodi, mi ćemo, sukladno potpisanim ugovorima, biti u procesu distribucije cjepiva”, dodao je. Izvijestio je i kako su održane konzultacije s Charles Michelom te još nekoliko europskih lidera o pripremama za sastanak Europskoga vijeća idućega tjedna. Glavna tema bit će zajednička borba protiv Covida-19 te odobrenje i distribucija cjepiva, najprije tvrtke Pfizer/BioNTech koje je na dnevnom redu EMA-e, a potom i svih ostalih.

“Glavna poruka je da distribucija cjepiva nakon odobrenja bude učinkovita i simultana, sukladno proporcionalnim narudžbama doza pojedinih država i da na taj način imamo jedan sveeuropski pristup prema zaštiti zdravlja naših građana”, pojasnio je Plenković.

Razgovaralo se, dodao je premijer, i o pregovorima između Vijeća i Komisije o Višegodišnjem financijskom okviru, instrumentu “EU iduće generacije”, nastojanjima da se razriješi situacija s Poljskom i Mađarskom, kao i odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon izbora predsjednika Joa Bidena. Bilo je riječi i odnosima s Turskom, borbi protiv terorizma te klimatskim promjenama. Europska agencija za lijekove (EMA) najavila da bi o odobrenju Pfizerovog cjepiva trebala odlučiti do kraja godine. “Čim se to dogodi mi ćemo, sukladno potpisanim ugovorima, biti u procesu distribucije cjepiva. Očekuje se prvih 125.000 doza, cjepivo se daje u dvije doze. Ići će se tako da se odrede prioritetne najizloženije skupine, prije svega zdravstveno osoblje, radnici u domovima za starije, starije osobe i kronični bolesnici. Idemo s najlogičnijim i najpravičnijim redosljedom”, kazao je Plenković.

Istaknuo je važnim da sve informacije o cjepivu budu transparentne, jasne, znanstveno utemeljene kako bi se građanima objasnilo koje su koristi cjepiva i kako ih ono može zaštititi od bolesti. “Cjepiva će biti besplatna, kao što je tradicija hrvatskog javnoga zdravstva”, naglasio je Plenković.