33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Hrvatska ima 209 tisuća više zdravstvenih osiguranika nego stanovnika

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Rezultati Popisa stanovništva, osim pada broja stanovnika, potvrdili su i potrebu najavljene „čistke” baze Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ne postoji način sigurne procjene koliko zdravstvenih osiguranika nisu stanovnici Hrvatske, a koriste „besplatno” zdravstvo te koliko ih je iseljenih i samo formalno prijavljenih na HZZO.

Iako prema novom popisu stanovništva sve županije bilježe pad stanovnika, Hrvatska i dalje ima 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika, piše Večernji list.

Naime, brojke pokazuju kako Hrvatska ima najviše 3.888.529 stanovnika dok je na dan 3. siječnja imala čak 4,097.903 zdravstvenih osiguranika. Dugogodišnji problem stvaraju fiktivni zdravstveni osiguranici, Hrvati iz Bosne i Hercegovine, oni koji su se iselili, a nisu odjavili te stranci koji na obali Lijepe naše imaju nekretnine. Navedeni bi se problem trebao riješiti nakon uvođenja registra stanovništva, koji ima većina članica Europske unije, i preporuka Europske unije je da ga članice izrade do kraja ove godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno