28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Hrvatska ima 600 pripremljenih poljoprivrednih projekata za financiranje iz novog fonda za oporavak

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Gotovo 600 poljoprivrednih projekata pripremljeno je u Hrvatskoj za financiranje iz novog europskog fonda za oporavak, od kojih je trećina u visokoj fazi dovršenosti, izjavila je jučer hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković. “Mi smo prije 20-tak dana pokrenuli prijave u bazu razvojnih projekta koji se odnose na područje poljoprivrede i s jučerašnjim danom zaprimili smo gotovo 600 prijavljenih projekata, od čega trećina već ima potvrđene glavne projekte ili je u potpunosti pripremljena projektno-tehnička dokumentacija”, rekla je novinarima Vučković koja je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a, prenosi HINA.

Dodala je da je da su projekte prijavili mali poljoprivrednici, jedinice lokalne samouprave i prerađivačka industrija. Hrvatska iz fonda EU sljedeće generacije za poljoprivrednu politiku može računati na 200 milijuna eura, ali se projekti za ruralni razvoj mogu financirati i iz opće omotnice koju je dobila u okviru toga plana.

Radi se o 9, 4 milijarde eura, od čega su 5,94 milijarde bespovratna sredstva. U idućem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju za poljoprivredu joj je na raspolaganju 4,7 milijardi eura – 4,5 milijardi iz redovitog proračuna od 2021. do 2027. i još 200 milijuna iz plana za oporavak koje se trebaju potrošiti u sljedeće dvije do tri godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno