Zbog epidemije koronavirusa jedan od najvećih udara svakako trpi hrvatska poljoprivredna proizvodnja, a posebno mali OPG-ovi i poljoprivredni obrti. Iz tog razloga, Hrvatska udruga poljoprivrednika traži od Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede hitno uvođenje mjera za spas i onako već desetljećima devastirane poljoprivredne proizvodnje, poručila je danas Hrvatska udruga poljoprivrednika.

Udruga traži otkup poljoprivrednih proizvoda od OPG-ova koja trenutno ne mogu svoje proizvode plasirati na tržište. Predlaže i otpis davanja na neto iznos plaće za sve OPG-ove, poljoprivredne obrte i male poljoprivredne tvrtke za sve njihove zaposlenike uključujući i vlasnika. Osim toga, traži i uspostavu nacionalne veletržnice i burze poljoprivrednih proizvoda te otpis potraživanja za najam državnog poljoprivrednog zemljišta.

U priopćenju su iznijeli i prijedlog regionalnoj i lokalnoj samoupravi. Uz otpis/povrat sredstava koji su OPG-ovi, poljoprivredni obrti i mala poljoprivredna poduzeća platili komunalnim poduzećima za najam mjesta na tržnicama za 2020. godinu, traže i otpis komunalnih davanja OPG-ovima, poljoprivrednim obrtima i malim poljoprivrednim poduzećima za čitavo vrijeme trajanja krize.

Hrvatska udruga poljoprivrednika traži i otpis udjela potraživanja koja postoje prema najmoprimcima za najam državnog ili gradskog/poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu te financijsku pomoć OPG-ovima, poljoprivrednim obrtima i malim poljoprivrednim poduzećima.