Kontaktirajte nas

Aktualno

I Vinkovci na novoj “Romane heritage route”

Objavljeno

-

Turistička zajednica grada Vinkovaca je nakon višemjesečne suradnje i nakon dugogodišnje komunikacije na temu rimskoga nasljeđa, pozvana prisustvovati osnivanju nove rute pri EU, odnosno Vijeću Europe. Osnivanje nove rute upriličeno je u Beču 14. i 15. listopada, a na susretu koji je okupio zainteresirane zemlje i konkretne partnere s jadransko jonskoga i dunavskoga područja, među kojima je i TZ grada Vinkovaca, riječi je bilo o formiranju krovne rute “Romane heritage route”, ali i o ruti Željeznoga doba i ruti svetih Ćirila i Metoda. Prema ranije iskazanom interesu za partnerstvo na ruti rimskoga nasljeđa, zastupnica TZ grada Vinkovaca, direktorica Martina Matković, prezentirala je dosadašnje napore u edukaciji, promociji i kreiranju sadržaja na temu rimskoga carstva koje posljednjih godina realizira TZ grada Vinkovaca, a u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci.

“Na sastanku je dan prikaz potrebnih koraka za certificiranje rute te su definirani partneri. Početak je ovo zaista novoga smjera u razvoju kulturne ponude grada Vinkovaca koju ćemo staviti u funkciju turizma kroz različite projekte koje se nadamo realizirati”, ističe Martina Matković.

Napominje da je Roman heritage route, odnosno kreiranje ove rute rimskoga nasljeđa započelo na inicijativu Vijeća Europe kroz projekt Routes4U. Tim se projektom želi potaknuti razvoj transnacionalnih kulturnih ruta, sačuvati naslijeđe u četiri europske makro regije, odnsono jadransko-jonske, baltičke, alpske i dunavske regije.

“Prateći makro regionalnu strategiju EU odabrano je osam tema, odnosno Roman heritage/rimsko nasljeđe, Routes of the olive tree/ruta maslina, Via Alpina/ planinsko nasljeđe, Via Claudia Augusta, Alvar Aalto/Moderna arhitektura, Nasljeđe mora/Ledeno doba, Željezno doba i Ruta sv. Ćirila i Metoda.

“Neke rute su dobile certifikate u 2019. godini: ruta željezne zavjese i ruta reformacije, dok npr. Ruta rimskoga nasljeđa tek kreće u proces certifikacije. Inače, radna skupina stručnjaka iz EU, među kojima je i Vlasta Klarić, inače viša stručna savjetnica u Službi za europske poslove, politike i strategije pri Ministarstvu turizma, odabralo je 40 destinacija iz 8 zemalja jadransko jonske regije. Nakon višemjesečne komunikacije utvrđeno je kako Vinkovci sa svojim vrijednim nalazima iz vremena Rimskoga carstva sasvim opravdano dobivaju poziv za partnerstvo na ovoj kulturnoj ruti. Jedan od kriterija bio je i turistički nedovoljno razvijen, a izuzetno značajan, turistički potencijal te svojevrsni “honeypot” kojeg su stručnjaci prepoznali u vidu srebrnoga posuđa pronađenog 2012. godine u Vinkovcima, a koje datira iz razdoblja Rimskoga carstva”, objašnjava Martina Matković.

Zemlje koje su na ovoj ruti su Italija, Slovanija, Hrvatska, Grčka, Srbija, Austrija te BiH i Albanija. Za svaku zemlju definirano je 5 lokaliteta, što predstavlja već spomenutih 40 lokaliteta/destinacija.

Nakon izrađene feasibility studije, partneri su iskazali interes za sudjelovanjem na ovoj ruti te slijede koraci za certificiranje rute, što je pretpostavka za daljnji razvoj projekata na ruti, očuvanje nasljeđa i njegova prezentacija kao i turistička valorizacija.

Aktualno

Hrvatska bilježi 191 novozaraženu osobu

Objavljeno

-

Napisao/la

    4 pregleda

Nacionalni stožer Civilne zaštite RH izvijestio je o  191 novom slučaju zaraze koronavirusom. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 1013, od kojih je 121 pacijent na bolničkom liječenju, dok je na respiratoru njih 15.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 362.496 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.245 umrlo. Ukupno se oporavilo 353.238 osoba od toga 135 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 3.194 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.242.487 osoba, od toga 6.118 u posljednja 24 sata. Zaključno s jučerašnjim danom utrošeno je 2.997.335 doza cjepiva, a cijepljeno je 39,9 posto ukupnog stanovništva, odnosno 47,9 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Udaran turistički vikend, na Lučkom rampa pala na aute

Objavljeno

-

Napisao/la

    249 pregleda

Vrhunac je turističke sezone, a osim po broju dolazaka u našu zemlju, primjetan je i po gužvama na prometnicama. Kada je riječ o gustoći prometa, ovaj je vikend na HAK-ovu kalendaru označen crvenom bojom.

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku s Lučkog javila Jelena Bokun, ondje je kolona vozila koja se kreću prema moru duga između 2 do 3 km, dok je na ulazu u Zagreb oko kilometra. Od ponoći do 11 sati ušlo je 23 tisuće vozila, a jučer tijekom dana nešto više od 50.000 vozila. U usporedbi s istim petkom 2019. to je čak za 10% više, prenosi HRT. 

U deset minuta na Lučkom su se dogodile dvije situacije da su automobili stranih registracijskih oznaka – austrijskih i mađarskih – prebrzo prošli kod naplate ENC-a te im je rampa pala na automobile.

Kilometarske su kolone na zagrebačkoj obilaznici između čvorova Jankomir i Lučko te pred naplatom Lučko, a zbog dviju prometnih nesreća uz povremene zastoje vozi se i autocestom A1.

Gužve su i na granici sa Slovenijom. Na Maclju se čeka 2 sata, na Pribanjcima čak 3.

Na ostalim graničnim prijelazima – između pola sata i sat i pol.

U HAK-u očekuju da će cijelog dana biti pojačan promet na većini cesta u smjeru mora i prema unutrašnjosti te u priobalju.

Nastavi čitati

Aktualno

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

Objavljeno

-

Napisao/la

    285 pregleda

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 12.452, od kojih je 12.105 izliječenih, a ukupno je preminulo 259 osoba.

Trenutno je u županiji 7 osoba na bolničkom liječenju.

U protekla 24 sata testirano je 138 osoba, te ih je ukupno do sada testiranih na području županije 77.066.

U samoizolaciji se nalazi 191 osoba.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 34 sekunde

Hrvatska bilježi 191 novozaraženu osobu

Nacionalni stožer Civilne zaštite RH izvijestio je o  191 novom slučaju zaraze koronavirusom. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je...

Aktualnoprije 47 minuta

Udaran turistički vikend, na Lučkom rampa pala na aute

Vrhunac je turističke sezone, a osim po broju dolazaka u našu zemlju, primjetan je i po gužvama na prometnicama. Kada...

Filmprije 1 sat

24.7.1981. | Špijun zvan Igla

Foto: Alan Hume Na današnji se dan 24. srpnja 1981. godine u američkim kinima počeo prikazivati film “Špijun zvan Igla”...

Aktualnoprije 2 sata

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih. Od početka...

Aktualnoprije 4 sata

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica...

Aktualnoprije 6 sati

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 18 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 19 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Najčitanije