Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izvjestio je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća toga grada kako se nisu stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u Vukovaru. Penava je takav zaključak gradskim vijećnicima predložio u sklopu rasprave Gradskog vijeća o dostignutom stupnju razumijevanja i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i srpske manjine.

Ocjenio je kako je dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine na razini koja omogućava suradnju i suživot, ali se nisu stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru.

Po njegovim riječima, još uvijek su zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. godine i to pravo na ljudski život, dostojanstvo, i slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar, niti su učinjeni potrebni uvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini.

Sjednicu je, prenosi portal Press 032, obilježio incindent kada je predsjednik vukovarskog SDSS-a i gradski vijećnik Srđan Kolar uručio Penavi statut Grada Vukovara ispisan na ćirilici, a koji je Penava bacio na tlo ocjenivši kako je to čin agresije.

Dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček (HKS) skinuo je pak majicu na kojoj je ispisan broj žrtava sprske agresije na Vukovar i predao je Kolaru. Na kraju je zaključke koje je predložio Penava vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo s 15 glasova, dok su protiv bila tri vijećnika SDSS-a, a dvoje vijećnika suzdržano.

Sjednicu Gradskog vijeća Vukovara komentirao je i premijer Andrej Plenković poručivši da se u Vukovaru treba voditi politika koja ide ka smirivanju tenzija, pomirbi, suživotu, boljem razumijevanju većinskoga hrvatskoga naroda sa srpskom manjiinom. “Premalo imam informacija je li to danas bilo s nekim ciljem provokacije, očito je to gradonačelnik doživio kao provokaciju pa je očito burnije reagirao. U svakom slučaju nije dobro da se to događa”, rekao je premijer.