Foto: MORH
Danas, na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ispraćen je 34. hrvatski kontingent (HRVCON) u NATO operaciju potpore miru KFOR na Kosovu, objavilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.
Dvadeset pripadnika 34. hrvatskog kontinegta KFOR, navodi se, krenula su iz Zagreba cestovnim putem prema Kosovu, preko Crne Gore i Albanije. Po dolasku u područje operacije, hrvatski vojnici bit će pridodani NATO snagama u Zapovjedništvu operacije KFOR i podstožernim postrojbama. Predviđeno je da će pripadnici 34. HRVCON-a KFOR ostati na Kosovu narednih šest mjeseci.
Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Ivan Turkalj je, ispraćajući pripadnike hrvatskog kontingenta iz vojarne Croatia u Zagrebu, zaželio pripadnicima sretan put, uspješno izvršenje svih zadaća uz maksimalni profesionalizam i oprez uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.
Pripadnike 34. HRVCON-a KFOR do Kosova će prevesti pripadnici Zapovjedništva za potporu koji su, kao i pripadnici kontingenta, bili u četrnaestodnevnoj samoizolaciji i testirani su na COVID-19 prije upućivanja u operaciju, stoji u objavi.