23 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Istinita priča o jednoj svevremenskoj i neprolaznoj ljubavi

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon godinu dana, Vinkovci ponovno uživaju raskoš i ljepotu hrvatskog folklora. Vinkovačke jeseni zavladale su gradom na Bosutu i po 55. put učinile ga središtem tradicijske kulture. Svečanost otvorenja bit će održana u petak s početkom u 20.05 sati na glavnoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića, uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji.

„Curo draga iz sokaka moga“ scenarij je svečanog otvaranja 55. Vinkovačkih jeseni koji želi istinitu vinkovačku priču o jednoj ljubavi pretočiti u svevremensku i neprolaznu, zauvijek intrigantnu. Stih je to pjesme Ivana Kozarca „Milov’o sam“, a radi se o ljubavnoj pjesmi koja je Kozarcu priskrbila trajnu popularnost. Autor scenarija i redatelj svečanoga otvorenja je Marko Sabljaković. Ističe kako scenarij apostrofira ljubav u univerzalnu pojavnost i emociju, a u prigodi svečanoga otvorenja ljubav će vezati Vinkovce s Jesenima, Jeseni s tradicijom, a tradiciju sa životima ljudi. Zaokružena je to cjelina glavnog motiva – ljubavi.

„Zahvaljujući Ivanu i Josipu Kozarcu te Jozi Ivakiću nekadašnje siromašno vinkovačko predgrađe, odnosno krnji sokak uz rijeku Bosut, poznatije kao Krnjaš, postat će sinonimom tradicijskoga života, mitsko mjesto slavonske književne riječi. I otuda razlog scenarij svečanoga otvorenja nasloviti „Curo draga iz sokaka moga“, rekao je Sabljaković.

Nakon uvoda, kroz sedam epizodnih scena sadržaj scenarija povezuje život Ive Kozarca s likovima njegove pripovijesti. Dvoje mladih između kojih bukti iskrena ljubav moraju pronaći put ka zajedničkoj sreći, a to se ne čini nimalo lako. Bit će ovo niz događaja iz mladenačkoga života na sokaku kakav je bio nekada, a ono što taj život obilježava može se opisati jednom riječju – ljubav. Pojavljuju se različita lica – momak i djevojka, njezin udvarač, roditelji koji dogovaraju brak i mještani maloga sela koji su uvijek sudionicima svega što se događa na sokaku, odnosno prostoru društvenoga života u kojemu sve privatno postaje javno. Lica dramske igre stanovnici su maloga mjesta od kojih će poneki biti poticateljima duhovitih situacija, a nerijetko će se začuti pjesma momaka i cura, mladenačka igra, cika u kolu, veselje. Kako bi to Kozarac opisao – čari života slavonskoga.

„Svečanost otvorenja pokazat će različitost tradicionalnih plesova i kola, a narodno ruho raskoš koje je do danas sačuvano i očuvano da u ovoj prigodi svo bogatstvo Šokadije zablista pred očima gledatelja“, pojasnio je Sabljaković dodavši kako je scenarij dokument jednoga vremena i prostora. Prikazavši život Slavonije i Vinkovce u istinskim nastojanjima očuvanja baštine, gledatelj će uvidjeti da je ljubav bila i ostat će pokretač i motivacija u životu svih nas.

Uloge će odigrati glumci: Ivan Ćaćić, Boris Svrtan, Magdalena Živaljić Tadić, Matea Grabić Ćaćić, Vesna Šinjori, Matea Marušić, Vjekoslav Janković, Sandra Lončarić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Zorko Bagić, Zdravko Šinjori, Tatjana Bertok Zupković, Marija Mrvičin, Selena Andrić, Miroslav Čabraja, Ivica Lučić, Vesna Tominac, Vladimir Tintor, članovi dječjega ansambla Kazališta „Mika Živković“ i KUD-a „Sloga“ u Retkovcima, Mata Baboselac te Mata i Marin Šimunić. Na svečanosti otvaranja nastupit će KUD „Šokadija“, Stari Mikanovci, KUD „Šumari“, Vinkovci, HKUD „Osijek 1862“, Osijek, KUD „Slavko Janković“, Šiškovci i KUD „Slavko Janković“, Rokovci-Andrijaševci. U glazbenom će dijelu zasvirati i zapjevati TS „Slavonci“, TS „Garavi“, TS „Dike“, ŽPS i MPS KUD-a „Šokadija“, Stari Mikanovci, MPG „Lipa“, Vinkovci, ŽPS „Druge“, Strizivojna, MPS „Babogredci“, Babina Greda, ŽVA „Nene“, Bošnjaci, Stanko Šarić, Alen Đuras, Ilija Babić, Stjepan Gašparović i Stjepan Jeršek – Štef.  Violinu će zasvirati Kiril Naumov te zajedno sa Zvonimirom Rukavinom i Darkom Kujundžićem odigrati uloge seoskih Cigana-svirača. Scenografiju pozornice 55. Vinkovačkih jeseni potpisuje Dražen Matijašević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno