Nedavno je u promet puštena istočna obilaznica Grada Vinkovaca čija je izgradnja koštala 120 milijuna kuna, a svečanom otvorenju nazočio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Riječ je o projektu koji je omogućio rasterećenje prometa u samom gradu.

Ovdje je, međutim, ponajprije radi građana Vinkovaca, važno da se kamionski promet maknuo iz grada radi sigurnosti djece i svih onih koji su u gradu, što je građanima Vinkovaca i najvažnije. Sav onaj promet koji je išao pokraj bolnice, kroz Ulicu Ruđera Boškovića i Zvonarsku ulicu, sada je izmješten te je život ljudima i djeci koji žive u tim ulicama učinila ne samo ugodnijim nego i sigurnijim.

Ova obilaznica ima veliki utjecaj na kvalitetu prometa u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i to da se ona nalazi na transeuropskom koridoru te da je dio buduće brze ceste od Osijeka prema Vinkovcima i Vukovaru. “Promet u samom gradu svako je sigurniji, jer je cijeli tranzitni promet sada izmješten. Manje su gužve, a u grad sada ulaze samo dostavni kamioni.”, ističu iz Postaje prometne policije Vinkovci. Djelatnici Postaje prometne policije Vinkovci koji su u svakodnevnoj kontroli prometa govore nam da imaju sve manje intervencija i poziva, kada je riječ o prometnim nesrećama u tom dijelu grada, a pogotovo u ulici Ruđera Boškovića koja bi također uskoro trebala krenuti u rekonstrukciju i u kojoj su se gotovo svakodnevno događale prometne nesreće. Iz policije napominju kako još uvijek ne mogu to potvrditi i nekim statističkim pokazateljima, jer kako kažu premalo vremena je prošlo da bi raspolagali podacima koliko je sama obilaznica pridonijela smanjenju prometnih nesreća, pogotovo onih s najtežim posljedicama.

Branko Balog, vinkovački nadcestar kaže nam da je Istočna obilaznica Grada Vinkovaca duga 7 kilometara i 980 metara i trenutno je dio DC 651. Na njoj su napravljena četiri kružna toka, umjesto križanja sa semaforima koja nepotrebno usporavaju promet i to na cesti Vinkovci – Županja, na istočnom izlazu iz Vinkovaca, u naselju Mirkovci i Mala Bosna te na ulazu u Nuštar. Istočna obilaznica Vinkovaca nastavak je južne vinkovačke obilaznice sagrađene prije desetak godina i počinje kod novog željeznog lučnog mosta na Bosutu uz državnu cestu Vinkovci-Županja na izlasku iz Vinkovaca, ide do prigradskog naselja Mirkovci i siječe se s državnom cestom Vinkovci-Tovarnik te nastavlja do Nuštra, gdje izbija na državnu cestu prema Vukovaru. Kažimo za kraj kako svaki novi put otvara neku novu gospodarsku priču i daje priliku da se razvijaj u neki drugi pravci.

Ovom obilaznicom Grad Vinkovci dolazi i do gospodarske koristi, do otvaranja cijelog jednog novog područja grada za korištenje, a tu su onda i prometni i gospodarski benefiti i za druge dijelove Vukovarsko-srijemske županije.