17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Ivan Bosančić: Ulaganjem u znanje i nove tehnologije Vinkovci postaju moderan europski grad

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U posljednjem broju Vinkovačkog lista objavili smo razgovor s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem. Teme su prigodne uskrsne, ali i aktualne s naglaskom na događaje koji su obilježili početak ove godine.

  • I ove godine Grad je osigurao uskrsnice za umirovljenike te po prvi put i za korisnike osobne invalidnine. Iznosi se kreću od 200 do 400 kuna, često se postavlja pitanje mogu li oni biti veći?

Ovo je jedan znak pažnje kojim želimo onima kojima je namijenjen pokazati kako mislimo o njima i kako smo tu za njih. Svjesni smo da to nisu iznosi koji će značajno pridonijeti jednom kućanstvu, ali vjerujem kako će mnoge razveseliti. Iz godine u godinu trudimo se osigurati što veća sredstva za ovu svrhu, recimo u ovoj godini ćemo za božićnice i uskrsnice umirovljenicima i korisnicima osobne invalidnine izdvojit 1,5 milijuna kuna, što je za 500 tisuća kuna više nego u prošloj godini. Naravno da nam je cilj što je prije moguće povećati i same iznose i cenzuse, na tome radimo, ali moramo biti realni i razumni i prije toga osigurati sve potrebne preduvjete. Naš projekt Vinkovačka obitelj ne obuhvaća samo osobe treće životne dobi, tu su i oni najmlađi te školarci, studenti i mlade obitelji. Svima nastojimo biti na raspolaganju i pomoći koliko možemo.

  • Posljednjih dana svjedoci smo „pojačanog ritma“ kada su radovi na komunalnoj infrastrukturi u pitanju. Svi smo to jedva čekali, naročito vozači kojima su raskopane ceste predstavljale problem i koji su najviše negodovali.

Iako smo bili aktivni tijekom cijele zime, dolaskom toplijeg vremena radovi su dodatno intenzivirani i sada smo u fazi kada možemo reći kako se oni najveći bliže kraju. Razumijem kako nije ugodno voziti takvim cestama, za što smo se u nekoliko navrata ispričali i na što smo upozoravali, no moramo shvatiti o kakvim se projektima radi, koliko su oni značajni za gradsku infrastrukturu, ali i za vinkovačko gospodarstvo. Iako bi svi mi voljeli da sve bude što prije gotovo, svaki posao ima svoja pravila i zahtjeva određeno vrijeme. Ne možemo asfaltirati ceste preko reda pa podzemne radove raditi naknadno, asfalt je završna faza svih radova. Imali smo ulice gdje su se u isto vrijeme odvijali radovi u sklopu nekoliko velikih projekta, rubni dijelovi grada dobili su mrežu odvodnje, a odrađena je i rekonstrukcija značajnog dijela vodoopskrbne mreže. U svemu tome radove su izvodile i izvode domaće tvrtke, sav taj europski novac ostaje na ovom području i to puno znači. Aglomeracija je u svojoj posljednjoj fazi i trenutno se radi na asfaltiranju kolnika odnosno završnom uređenju ulica što podrazumijeva uređenje pješačkih staza, kanalske mreže, sadnju mladih stabala i slično.

  • Veliku pozornost privukao je Centar za svjetlovodne tehnologije koji je postao primjer ulaganja u znanje i nove tehnologije i na nacionalnom nivou, a konkretni koraci učinjeni su i u smjeru zelenih i zdravih Vinkovaca.

Naš centar prvi je takvoga tipa u Hrvatskoj s tendencijom da postane i nacionalni trening centar. U ovom sektoru velika je potražnja za stručnim kadrovima te smo željeli pružiti priliku građanima da budu konkurentniji na tržištu rada. Iz svega je proizašlo to da smo danas u kontaktu s brojnim velikim nacionalnim tvrtkama koje žele suradnju. Od velikog značaja je i zaključak stručnjaka iz HAKOM-a koji su održali predavanja polaznicima u sklopu radionica, a kojom prilikom su naglasili kako smo u Vinkovcima u pravom trenutku prepoznali problem koji ima Hrvatska. IT je jedna od najbrže rastućih industrija na svijetu, gaming industrija i kod nas uzima sve više maha, ali kako bi pravovremeno iskoristili potencijale modernih trendova neophodna nam je kvalitetna infrastruktura, prije svega brz internet. U Hrvatskoj je započeo razvoj svjetlovodne tehnologije, u ovom trenutku postoji nekoliko projekta, osigurana su i sredstva, no nemamo radne snage. Količina posla trenutno je višestruko veća od ljudskog potencijala koji bi to mogao obaviti. I nije tako samo kod nas, izvan Hrvatske također nedostaje stručnog kadra za ove poslove te stoga ne čudi veliko zanimanje za naš centar, u kojem uskoro kreće i drugi krug radionica.

Vinkovce želimo razvijati u smjeru zelenog i zdravog grada, a nedavno uvođenje sustava javnih bicikala i sustava javnih romobila važni su koraci prema tom cilju. U srijedu smo predstavili sustav od 150 javnih romobila koje građani mogu unajmiti na 14 lokacija u gradu. Riječ je o ekološki potpuno prihvatljivom načinu prijevoza koji je sve zastupljeniji u brojnim europskim gradovima, a Vinkovci su tek četvrti grad u Hrvatskoj, nakon Rijeke, Varaždina i Osijeka koji ima ovakav sustav.

  • Ukidanjem većine epidemioloških mjera napokon možemo reći kako se vraćamo na „staro normalno“. COVID-19 pandemija ostavila je posljedice koje će se još dugo osjećati, naročito u gospodarstvu.

Na žalost još uvijek ne možemo biti u potpunosti sigurni i opušteni, mišljenja sam kako ipak treba pričekati određeno vrijeme kako bi zaključili ovu priču. Što se tiče gospodarstva, ono je pokazalo iznenađujuću otpornost u uvjetima kada nitko nije mogao znati što donosi sutra i koliko će cijeli sustav izdržati. Tome su zasigurno uvelike pridonijele mjere Vlade RH, ali i napori koje su uložili gradovi i općine. Uz stalne programe potpora postojećim i novim poduzetnicima, u pandemiji smo osigurali i poseban program pomoći za naše ugostitelje koji su od prvog zatvaranja pa sve do nedavnog ukidanja većine epidemioloških mjera bili u najtežem položaju. Kada se prisjetimo što se sve događalo u protekle dvije godine onda treba reći kako je upravo nevjerojatan podatak da su prihodi vinkovačkih poduzetnika u 2020. godini probili granicu od 5 milijardi kuna, s tim da je zabilježeno povećanje u odnosu na 2019. za gotovo 400 milijuna kuna, a u odnosu na 2016. za gotovo 2 milijarde kuna. Možemo biti ponosni na naše gospodarstvenike jer ovi podaci govore kako unatoč svim poteškoćama vinkovačko gospodarstvo nije samo stabilno nego i napreduje.

  • Dolaskom toplijeg vremena grad je oživio. Vinkovačka trilogija je i ovoga puta oduševila već s prvom utrkom, a pred nama su još dvije. Možemo li u ovom proljetnom periodu računati na još zabavnih sadržaja?

Živosti nije nedostajalo niti u zimskom periodu, vjerujem kako su adventska događanja ponudila puno toga zanimljivoga, a Bajka na Bosutu, sudeći po posjećenosti, bila je pun pogodak. Nastojimo kroz cijelu godinu građanima osigurati sadržaje u kojima će se moći opustiti, uživati i zabaviti, ali i sadržaje koji će u naš grad dovesti posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske. U naredna dva i pol mjeseca pred nama su tako Rimski dani, Festival glumca, Lutkarsko proljeće, Vinkovačka biciklijada te brojni drugi zabavni, kulturni i sportski događaji. Spomenuta trilogija dobar je primjer kako kroz sport i druženje možemo na zanimljiv način predstaviti naš grad. Sama ideja, priča koja ide uz trilogiju i konačno nazivi utrka, savršen su spoj turizma i sporta koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Veliku ulogu u razvoju turističkih potencijala ima i novouređeni Šokački stan odnosno Projekt Pannonia Gourmet koji je nedavno uvršten među osam najboljih primjera održive gastronomije prema izboru Europske komisije. U sklopu projekta održana su i dva kruga radionica Gourmet akademije koja je uspješan primjer dobre prekogranične suradnje s ciljem razvoja i promocije regionalnog gastronomskog turizma.

  • Pred nama je Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Koja je vaša poruka sugrađanima?

Svojim sugrađankama i sugrađanima prije svega želim da Uskrs provedu u dobrom raspoloženju, u krugu svojih obitelji i prijatelja. Probajmo barem u ovo blagdansko vrijeme zaboraviti na sve probleme i obveze te se u miru u potpunosti posvetimo našim najdražima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno