Foto: teleskop.hr

Iz Vukovara danas stiže vijest da gradonačelnik tog grada i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava napušta HDZ, što je on sam i potvrdio na konferenciji za novinare.

“Ovo je prije svega za nas izuzetno težak i emotivan trenutak. Da napuštamo HDZ to je svima jasno i da nam to nije drago i zapravo da mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odabrati ovo prvo”, rekao je Penava novinarima, dodajući kako ne može prijeći preko činjenice da za zločin nad Vukovarom 1991. godine na hrvatskim sudovima nitko nije odgovarao.

Uz Penavu, HDZ su napustili i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovar Damir Barna, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću, kao i svi predsjednici temeljnih organizacija.

“Naši ciljevi su jasni i ja nikada nisam pričao priče. Svi mi koji smo ovdje, koji izlazimo iz HDZ-a, izlazimo u neovisnu stranku. Kako će se zvati i kako ćemo je oformiti, to je na nama. Vrlo vjerojatno da ćemo se naći na listi s Domovinskim pokretom” napomenuo je. Dodao je i kako neće nikada loše govoriti o HDZ-u, a na pitanje je li mu prihvatljivo da Domovinski pokret nakon izbora koalira s HDZ-om, rekao je kako mu je svatko prihvatljiv.

“Svatko mi je prihvatljiv, ja sam ovdje u službi interesa, prvo Vukovara, a onda sukladno funkcijama i Slavonije i cijele Hrvatske. Ako to znači suradnja s tim i tim, onda može”, poručio je Penava.