13 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Iz najveće životne nesreće izvukao najbolje i sada osvaja medalje i obara rekorde

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Prije 21 godine, točnije 2000. godine bio je prvak Hrvatske u motociklizmu u klasi Oldtimer. Godinu poslije teško je stradao na treningu na Grobniku. Riječ je o Osječaninu Marinu Županoviću, članu AKOSI Vinkovci kojeg invalidska kolica nisu spriječila da u samo godinu dana treniranja atletike postane dvostruki državni prvak u bacanju diska i koplja.

„Prihvatio sam tu nesreću sasvim normalno, otac je nastavio njegovati našu priču i ostao uz motocikle“, započinje Marin Županović. Otac Dinko dodaje kako su tada mnogi govorili o tome kao o tragediji, ali kasnije se ispostavilo kako je to bila nesreća koja je bila veliki izazov i za njega i za sina Marina. Član Atletskog kluba osoba s invaliditetom Vinkovci trenira dva puta tjedno u posebnoj stolici koju su za njega izradili u vinkovačkom atletskom klubu.


Prema riječima njegovog trenera Marin je iznimno talentiran i snažan.

„Kad sjednete i pokušate se dovesti u Marinovu situaciju gdje on nema trbušni zid i stabilnost trupa, onda vidite koliko je to zapravo teško“, poručuje trener Marko Leovac. Osječki Nogometni klub Metalac ustupio mu je pomoćno igralište za treniranje da ne mora putovati u Vinkovce na trening, a Marin želi da i Osijek osobama s invaliditetom omogući i pruži priliku da se bave sportom. „Otkrio sam da su sport i rekreacija jedne strašne stvari za sve ljude. Pokušat ću napraviti sve da to promijenim jer mislim da se ljudi s invaliditetom moraju približiti sportu jer to dobro za njih i njihove obitelji“, zaključuje član AKOSI Vinkovci Marin Županović koji se priprema za Svjetsko prvenstvo na kojem očekuje velike stvari.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno