Nakon jučerašnjeg početka izdavanja EU digitalne COVID potvrde,ministar Božinović danas je sudjelovao na predstavljanju provedbe granične kontrole s pomoću EU digitalne COVID potvrde na graničnom prijelazu Bregana, prenosi Večernji list.

“Zadovoljstvo mi je što ste došli da vidimo kako sustav izdavanja funkcionira. Jučer je velik broj hrvatskih građana izvadilo digitalne potvrde, izdano ih je oko 40.000, gotovo 90% putem sustava e-Građani. Ovo će potaknuti one koji se još nisu povezali na e-Građani da se uključe u sustav. Vidjeli smo demonstraciju ulaska u RH s digitalnim potvrdama“, kazao je Božinović dodavši da iza tog svog posla od 10 do 20 sekundi stoji rad stručnjaka.

Svaki je granični prijelaz opremljen tehnologijom koja može provjeravati ispravnost digitalnih potvrda. Ministar je rekao kako svi turisti koji budu htjeli doći u Hrvatsku, mogu svoju potvrdu učitati putem Enter Croatia platforme. “Jutros je ušlo u Hrvatsku 112 osoba. Među njima najveći je broj Hrvata koji su putem sustava izvadili potvrdu, zatim pet Čeha i 12 Poljaka”, dodao je.

Donesene su dvije odluke – uvjet PCR testa za one koji nisu preboljeli niti su cijepljeni, sada se traži test ne stariji od 72 sata, a u tu odluku ugradili su da je za prelazak dovoljna jedna doza i 22 dana od cijepljenja kada se govori o cjepivima koja se koriste u Europskoj uniji, odnosno koja su dobila odobrenje EMA-e.

S druge strane, kada se govori o mogućnosti primjene potvrda za određene manifestacije, a Stožer je dobio i tu mogućnost da dopusti da se za određene koncerte koriste potvrde, vjerujemo da će se veći broj ljudi odlučiti cijepiti, čime će se ljudima omogućiti normalniji život i otvoriti ulaz na neke događaje.

Podsjećamo, potvrdu možete zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom. Neovisno o verziji, potvrda će sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.