20 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Jačanje suradnje Vukovarsko-srijemske županije s Hrvatima u Vojvodini

Više od autora

- vl promo-

Župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić, posjetio je Općinu Bač kako bi se osnažila i pospješila suradnja slavonskih županija s Hrvatima u Vojvodini. Osim Bača, župan je posjetio i Plavnu.

„Nastojimo biti nazočni na ovom prostoru, nastojimo hrvatskom narodu pomoći da ostane, opstane te da zadrži svoju vjeru i kulturu i naravno da zadrži svoj politički identitet. Jedan od osnovnih razloga za dolazak ovdje je upravo i taj da bismo donijeli dobre vijesti vezane uz nove financijske perspektive u Europskoj uniji, nove projekte, nove programe koji se otvaraju gdje županija Vukovarsko-srijemska ima veliki broj zainteresiranih općina i gradova za suradnju sa susjednom Republikom Srbijom, odnosno Vojvodinom, a poglavito s mjestima u kojima većinom žive Hrvati”, rekao je Dekanić.

Kroz naredno razbolje planirana je koordinacija pet slavonskih županija s Hrvatima iz Vojvodine koja bi kroz projekte i komunikaciju vrlo brzo trebala donijeti pozitivne rezultate. Župan je istaknuo kako Hrvatima želi jednaku kvalitetu života kao što to ima srpska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj.

„Ovo je bila prilika za predstavljanje stanja unutar hrvatske zajednice kako bismo  ukazali na elemente društvenog konteksta i da kažemo što su naši razvojni planovi i gdje možemo pronaći točke suradnje. Ono što slijedi kao sljedeći korak u nadogradnji naše bogate i plodonosne suradnje je jedno osustavljivanje iste kroz neku vrstu institucionalne koordinacije”, izjavio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov.


Predsjednica Hrvatskog narodnog vijeća u Republici Srbiji, Jasna Vojnić istaknula je kako je suradnja s Vukovarsko-srijemskom županijom do sada bila odlična.

„Ovdje u Baču je izuzetno veliki potencijal i izuzetno je velika spremnost Subotičke biskupije da napravimo jedan edukacijsko-rekreacijski centar koji bi bio mjesto okupljanja naših studenata, pa čak i predstavnika crkve i roditelja ili neka vrsta centra za edukaciju ne samo našeg puka nego možda i kada ljudi dolaze iz Republike Hrvatske. Tako da je to možda jedan dugoročno veći projekt koji nam je cilj ovdje realizirati, a i samim time bi oživjeli ovo mjesto. Osim toga zadržali bismo mlade te bi poboljšali položaj Hrvatske zajednice u Srbiji”, rekla je Vojnić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno